Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΤΟ GREEKMENT ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ 18 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ

 

Εκτός από την ελληνική Βουλή, και οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν το Greekment, τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές για ένα τρίτο πακέτο στήριξης. Σε άλλες χώρες το πράσινο φως πρέπει να δοθεί από το κοινοβούλιο της χώρας ενώ σε άλλες από την κυβέρνηση.

Μέχρι τη στιγμή που το γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τα υπόλοιπα κοινοβούλια θα έχουν ήδη οριστικοποιήσει τη θέση τους. Ειδικότερα, την Παρασκευή 17 Ιουλίου, η ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου θα συζητήσει τη στήριξη ή μη του τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, ενώ επισημαίνεται ότι αρκετά μέλη των Χριστιανοδημοκρατών έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα απορρίψουν το αίτημα.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική στην Ισπανία αλλά - όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος – το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο τον Αύγουστο, γιατί "τα κεφάλαια που πρέπει να εγγυηθούν οι Ισπανοί φορολογούμενοι είναι πολύ σημαντικά", όπως εξήγησε.

Όπως δήλωσε, η ολομέλεια του σώματος θα συζητήσει το θέμα τον Αύγουστο, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου. Δεν ανακοίνωσε ωστόσο μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Η Γαλλία θεωρείται πως θα είναι από τα πρώτα κοινοβούλια που θα συζητήσει και θα εγκρίνει τη συμφωνία, ενώ χθες Τετάρτη ασχολήθηκε με το ζήτημα και το Κοινοβούλιο της Λετονίας, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει σχετική ψηφοφορία.

 Ενδέχεται να πραγματοποιηθεί απλή συζήτηση και η απόφαση να ληφθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λετονικού Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο της Εσθονίας θα συγκληθεί την Πέμπτη. Επίσης, δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει ψηφοφορία, αλλά αναμένεται ότι ο Εσθονός Πρωθυπουργός θα κάνει σχετική παρουσίαση.

Στη Φινλανδία και στην Ολλανδία – οι οποίες θεωρούνται ότι ανήκουν στο σκληρό στρατόπεδο της Γερμανίας - η ψηφοφορία θα γίνει από κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το Κοινοβούλιο της Αυστρίας θα ψηφίσει την Παρασκευή, ενώ σε επίπεδο κυβέρνησης, θα αποφασίσουν το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Σλοβακία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου