Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΟΝΟ 90 ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

 

Με δεδομένο ότι απομένουν μόλις 90 ημέρες ο χρόνος είναι ελάχιστος για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ περιορισμένα. Δυο πολύ σημαντικά γεγονότα καλείται να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση σε διάστημα 90 ημερών και κυρίως να τα ολοκληρώσει.

Μεταξύ αρχών Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση το έργο της έως τέλη Δεκεμβρίου του 2015 είναι συνολικά 90 ημέρες. Η νέα κυβέρνηση υποθέτουμε ότι θα είναι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ με την στήριξη και άλλων φιλομνημονιακών κομμάτων – θα ξεκινήσει άμεσα την διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ύφεση για το 2015 δεν θα είναι -3,5% αλλά -1,5% με - 1,6%. Αρχές Οκτωβρίου θα βρίσκεται πάλι η Τρόικα στην Ελλάδα για να ξεκινήσει τους επιτόπιους ελέγχους ενώ μαζί με την αξιολόγηση θα πρέπει το αργότερο έως τις 15-20 Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα είναι ο νέος νόμος του ΤΧΣ

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ξεκινήσει με ταχύτατες διαδικασίες μετά τις ανακοινώσεις των stress tests στις 25 Οκτωβρίου. Ουσιαστικά στις 25 ή 26 Οκτωβρίου οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα σχέδια τους για τις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώστε με κάθε τρόπο οι αυξήσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι αν υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα στην αξιολόγηση και αυτομάτως καθυστερήσει και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι αυξήσεις κεφαλαίου μεταφερθούν για τις αρχές του 2016, τότε θα ενεργοποιηθεί η οδηγία – νόμος BRRD όπου εμπλέκονται ομολογιούχοι και μη εξασφαλισμένοι καταθέτες.

Μέσα σε 90 ημέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει καλείται να διαχειριστεί την τύχη της Ελλάδας που περνάει μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν η διαδικασία αποτύχει και υπάρξουν εμπλοκές, τότε είναι βέβαιο ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα βιώσει ένα δράμα. 

Οποιαδήποτε εμπλοκή και καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποτελέσει χαριστική βολή στην χρεοκοπημένη ελληνική εθνική οικονομία.  Δεν θα πρέπει να υποτιμήσει κανείς το εξής γεγονός.  Οι δηλώσεις Juncker του επικεφαλής της commission ότι το τρίτο μνημόνιο θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδος. 

Δεν θα πρέπει να υποτιμήσει η Ελλάδα τις δηλώσεις του Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem του επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αναλάβει δράση. 

Επίσης προκαλεί απορία το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ελληνικής υπερεσιακής κυβέρνησης, της ΤτΕ αλλά και πολιτικοί…διαβεβαιώνουν ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλ ευρώ είναι εγγυημένες αλλά γιατί τέτοια εμμονή…με τις καταθέσεις;

Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο έχει μόνο 90 ημέρες. 

Το χρονοδιάγραμμα . Στις 20 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές στην Ελλάδα.  Πιθανό σενάριο ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή. Ως βασικό σενάριο θεωρείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ με στήριξη Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ.  

Αν υπάρξει ανατροπή και η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα πιο πιθανό σενάριο είναι η ΝΔ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα πρόκειται για μια θνησιγενή κυβέρνηση, δεν θα εμπνέει σταθερότητα. 

Αρχές Οκτωβρίου ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης της εθνικής οικονομίας και η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.  Πέραν των εφαρμοστικών νόμων, η προεκλογική περίοδος πάγωσε την εφαρμογή του μνημονίου. 

Αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να είναι έτοιμος ο νόμος πριν την ανακοίνωση των stress tests στις 25 Οκτωβρίου.

Αν υπάρξει εμπλοκή στην διαδικασία αξιολόγησης θα πάει πίσω και η ανακεφαλαιοποίηση και προφανώς ο χρόνος θα είναι ελάχιστος για τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν και με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. 

Πρόσφατα σε αποκλειστικό ρεπορτάζ παρουσιάσαμε ένα σχέδιο με ενεργοποίηση call options. Όταν θα ανακοινωθούν τα stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ στις 25 Οκτωβρίου του 2015 θα παρουσιαστούν δύο σενάρια. 

Το βασικό σενάριο/ Το δυσμενές σενάριο. Ας υποθέσουμε ότι το βασικό σενάριο είναι 5-7 δισεκ. και το δυσμενές 11 με 14 δισεκ. ευρώ.  Με βάση ένα σχέδιο που έχει προταθεί θα πραγματοποιηθούν ΑΜΚ 14 δισεκ. συνολικά ενώ τα call options θα ενεργοποιηθούν μετά τα 5-7 δισεκ. του βασικού σεναρίου. 

Για να το θέσουμε απλά. Ας υποθέσουμε ότι για το βασικό σενάριο θα χρειαστούν 5-7 δισεκ. και θα εκδοθούν 15 δισεκ. μετοχές και για την διαφορά από το βασικό στο δυσμενές σενάριο των stress tests δηλαδή τα επιπλέον 7 δισεκ. θα εκδοθούν άλλα 15 δισεκ. μετοχές. 

Οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς των 15 δισεκ. μετοχών της διαφοράς βασικού με δυσμενούς σεναρίου μέσω του μηχανισμού των call options.
Η λύση αυτή αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έκδοσης των cocos των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές λόγω υψηλού επιτοκίου π.χ. 7% έως 8%. 

Όμως με βάση την BRRD – νέος νόμος για την Ελλάδα που θεσμοθετεί το bail in δηλαδή την συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  εισφορά ιδίων κεφαλαίων ή αγορά κεφαλαιακών μέσων επιτρέπεται εφόσον δεν υφίστανται οι περιστάσεις.

Όπως όταν το ίδρυμα παραβιάζει ή υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία βάσει των οποίων κρίνεται ότι πρόκειται να παραβιάσει στο εγγύς μέλλον τις απαιτήσεις από τις οποίες εξαρτάται η διατήρηση της άδειας λειτουργίας, κατά τρόπο που θα δικαιολογούσε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την αρμόδια αρχή, μεταξύ άλλων διότι το ίδρυμα έχει υποστεί ή είναι πιθανόν να υποστεί ζημίες οι οποίες θα εξαντλήσουν σημαντικό μέρος των ιδίων κεφαλαίων του».

Η λύση των call options είναι πολύ καλή για τις τράπεζες, δημιουργεί αξία και το κυριότερο επιτρέπει στις τράπεζες να δημιουργήσουν εσωτερική αξία μέσω των placement και εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά για την οικονομία. Όμως λόγω της EBRD της νέας οδηγίας – νόμου είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται πολιτική απόφαση. 

Το βασικό πρόβλημα της ελληνική κυβέρνησης και των τραπεζών είναι ότι αν καθυστερήσει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και δεν υπάρξει μια φόρμουλα με την ΕΚΤ, τον ESM και τον SSM για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες θα απομένουν ελάχιστες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί το 2015.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση αυξάνει τον κίνδυνο ενεργοποίησης του bail in και αν αυτό συμβεί θα πλήξει καίρια την προσπάθεια σταθεροποίησης, θα επαναφέρει τα σενάρια για Grexit και το κυριότερο θα οδηγήσει πάλι σε εκροές καταθέσεων.

Με δεδομένο ότι απομένουν μόλις 90 ημέρες ο χρόνος είναι ελάχιστος για να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι μπροστά μας, κίνδυνοι που μπορεί να επαναφέρουν το σενάριο του Grexit και της διάχυτης, τρομολαγνικής αβεβαιότητας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου