Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

 

«Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες, τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, και το γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή, θα τονίσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

O κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Επιτακτική είναι η ανάγκη επαρκούς οικονομικής και τεχνικής στήριξης, τονίζεται επιπλέον.

Επισημαίνεται ότι στο χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, εξασφαλίστηκε η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, πλέον των ήδη αποφασισμένων 40.000, από τις χώρες πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Επίσης, τέθηκε από μέρους της ελληνικής πλευράς με ιδιαίτερη βαρύτητα το ζήτημα της επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες ως μέτρου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ροών, την ασφάλεια των προσφύγων και την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών.

Ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός είχε διμερείς επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Β. Φάιμαν, και τον πρόεδρο της Ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζ. Πιτέλα. Τις τελευταίες δυο ημέρες έχουν φτάσει στον Πειραιά πάνω από 5.000 άτομαΗ Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορά της και παράλληλα να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτή τη δύσκολη και σύνθετη κατάσταση, υποστήριξε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος

Για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της απόφασης για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, που έλαβε το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, κατά την είσοδό του στο συμβούλιο των Ευρωπαίων επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος κατέστησε σαφές πως «υπήρξε ενισχυμένη πλειοψηφία που μας επιτρέπει να επιβάλουμε αυτά που αποφασίσαμε σε όλες τις χώρες», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες απέδειξαν ότι όταν μιλούν για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, το εννοούν πραγματικά».

Πρέπει να μπουν όροι για το ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται πράγματι διεθνούς προστασίας (πολιτικοί πρόσφυγες) και ποιοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να έρθουν στην Ευρώπη ακολουθώντας παράνομες διαδρομές και οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα τους, επανέλαβε ο ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση». «Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που δεν είχε στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε, «τώρα υπάρχει η νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για την μετανάστευση η οποία ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται».

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη και εξήγησε ότι για αυτό θα συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να έχει επαφές με τους υπουργούς και τις κυβερνήσεις, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη. «Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, να εξηγούμε και βεβαίως να έχουμε ανοιχτούς διαδρόμους επικοινωνίας και συνεννόησης με όλους αυτούς που διαμορφώνουν τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης», επεσήμανε, στη συνέχεια.

Η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορά της και παράλληλα να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτή τη δύσκολη και σύνθετη κατάσταση, η οποία θα κρατήσει αρκετά χρόνια ακόμα, υποστήριξε, καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος. Οι δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου έρχονται την ώρα που ακόμα 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφταναν με το "Ελευθέριος Βενιζέλος στον Πειραιά από τη Μυτιλήνη. 

Το λιμενικό σώμα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των μεταναστών που με λεωφορεία του ΟΛΠ θα μεταφερθούν στον ηλεκτρικό σταθμό. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» με 1.300 μετανάστες από το λιμάνι της Μυτιλήνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου