Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΟΤΙ ΤΗΣ ΣΤΕΛΝΕΙ... ΚΡΥΦΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!

 

Σκληραίνει τη ρητορική της σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα η Γερμανία, δεσμευόμενη να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών και κατηγορώντας τη γειτονική Αυστρία ότι πιέζει τους πρόσφυγες να περνούν τα κοινά αυστρο-γερμανικά σύνορα αφού σκοτεινιάσει, μία αλλαγή στάσης που (διόλου τυχαία). 

Έρχεται την ώρα που δημοσκόπηση δείχνει ότι η υποστήριξη προς τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έχει μειωθεί στο χαμηλότερο σημείο των τριών τελευταίων ετών λόγω του χειρισμού της προσφυγικής κρίσης. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο πως η εισρροή έχει επιταχυνθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες λόγω των πολλών μεταναστών που φθάνουν μέσω των Βαλκανίων. 

"Περιμένω ότι τις ερχόμενες εβδομάδες, ο αριθμός των απελάσεων και των εθελούσιων αναχωρήσεων θα αυξηθεί σημαντικά", δήλωσε. Ο ίδιος χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν από το Αφγανιστάν και δήλωσε πως πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με την κυβέρνηση στην Καμπούλ για να σταματήσει η εισροή αυτή, τονίζοντας πως οι Αφγανοί θα πρέπει "να μείνουν στη χώρα τους".

Ωστόσο τις πιο αιχμηρές δηλώσεις τις κράτησε για την Αυστρία, λέγοντας πως η συμπεριφορά της χώρας αυτής της τελευταίες ημέρες "δεν ήταν σύμφωνη με την ορθή διαδικασία". "Παρατηρήσαμε ότι πρόσφυγες, χωρίς προειδοποίηση και αφού βραδιάσει, οδηγούνται στα γερμανικά σύνορα χωρίς καθόλου προμήθειες ούτε πρόνοια. Υπήρξαν εντατικές επαφές. 

Η Αυστρία συμφώνησε χθες να επιστρέψει σε μια κανονική διαδικασία. Περιμένω ότι αυτό θα συμβεί αμέσως", δήλωσε ο ντε Μεζιέρ. Σε χωριστές δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως το κύμα των μεταναστών δεν μπορεί να είναι "απεριόριστο". Υπερασπίσθηκε επίσης την απόφαση της Μέρκελ στις αρχές Σεπτεμβρίου να επιτρέψει να περάσουν στη Γερμανία μετανάστες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία, λέγοντας ότι επρόκειτο για έκτακτο μέτρο.
 
Η πρώτη σε κυκλοφορία γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε πως ο Χορστ Ζέεχοφερ, ο πρωθυπουργός του νότιου κρατιδίου της Βαυαρίας, απ' όπου οι περισσότεροι μετανάστες εισέρχονται στη Γερμανία από την Αυστρία, και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ τους τρεις υπουργούς που έχει το κόμμα του, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική της στο προσφυγικό.

Μολονότι αυξάνονται οι επικρίσεις και η πτώση των ποσοστών της Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις, εκείνη επιμένει ότι "μπορούμε να το κάνουμε". Όμως η σκληρότερη ρητορική που υιοθετήθηκε σήμερα σηματοδοτεί μια αλλαγή του τόνου που μπορεί να έχει στόχο τον περιορισμό της πολιτικής ζημιάς.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου