Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Ο μύθος του Χότζα είναι γνωστός. Η οικογένειά του παραπονέθηκε ότι στο μικρό σπίτι που έμεναν δεν υπήρχε αρκετός χώρος. Ο Χότζας έβαλε μέσα στο σπίτι όλα τα ζώα που είχε στη φάρμα. Κάθε μέρα έβγαζε και ένα. Η οικογένεια άρχισε σιγά – σιγά να ανακουφίζεται, μέχρι που όταν έμειναν ξανά χωρίς κανένα ζώο στο σπίτι ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι.

Η κυβέρνηση δείχνει να έχει αφομοιώσει πολύ καλά την ιστορία. Με μαεστρία δίνει διαρροές για νέα μέτρα. Μεγάλες περικοπές συντάξεων, κατάργηση ταμείων, δυσβάσταχτοι φόροι. Τα Μέσα, θελημένα ή άθελα, συνεπικουρούν με πηχυαίους τίτλους του στυλ «σοκ και δέος».

Ακολουθούν διφορούμενες δηλώσεις αρμόδιων υπουργών οι οποίες δημιουργούν νέα σύγχυση στο κοινό και τέλος, συνήθως μετά από μια σύσκεψη στο Μαξίμου, ανακοινώνονται τα νέα μέτρα. Μόνο που αυτά είναι ελαφρύτερα από αυτά που επί βδομάδες συζήταγε ολόκληρη η κοινωνία. Έτσι, η πλειοψηφία είναι ανακουφισμένη που αντί για 100 θα πληρώσει 80 ενώ πριν πλήρωνε 50.

Πολλές φορές, βέβαια, το όλο αλαλούμ δημιουργείται λόγω κακού συντονισμού της κυβέρνησης. Άλλωστε, στους εννέα μήνες παραμονής στην εξουσία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διεκδικεί Νόμπελ συντονισμού. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι συνήθως το ίδιο. Πάρτε για παράδειγμα την περιβόητη επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αρχικά υπήρξε μπέρδεμα αν ήταν αίτημα των θεσμών ή πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Όταν ξέσπασαν οι πρώτες αντιδράσεις και ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αποτελούσε πρόταση των θεσμών αλλά ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης, το Μαξίμου έσπευσε να ανακοινώσει την παράταση επιβολής του μέτρου μέχρι να βρεθούν ισοδύναμα. Για περίπου δύο εβδομάδες το θέμα μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα και τις ενημερωτικές εκπομπές.

Τι τελευταίες μέρες, μάλιστα, φάνηκε ότι τα ισοδύναμα δεν μπορούσαν να βρεθούν και πως το 23% θα εφαρμοζόταν. Τελικά, μετά από μια σύσκεψη στο Μαξίμου (sic), ανακοινώθηκε ότι δεν θα ισχύσει το 23% αλλά θα επιβληθεί σπαστό ΦΠΑ, σε δύο διαφορετικές ταχύτητες. Εκεί, δηλαδή, που δεν υπήρχε, επιβλήθηκε. Κάπου 6% και κάπου 13%. Από το 23% είναι μία κάποια διαφορά.

Το ίδιο μοτίβο θα επαναληφθεί αρκετές φορές στο άμεσο μέλλον. Για αυτό συνηθίστε στο μικρό σπιτάκι γιατί μπορεί κανένα ζώο από αυτά που μπαίνουν για να βγούν, να μην ξαναβγεί και να πρέπει να ζούμε με τις αρίδες του. Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει οι υπουργοί να μην εμφανίζονται καθημερινά στα κανάλια και να μείνουν στα γραφεία τους προκειμένου να αφιερωθούν στα καθήκοντά τους. 

Οι υπουργοί άντεξαν μακριά από τα κανάλια μόλις μία βδομάδα. Μετά γύρισαν στην αγαπημένη τους συνήθεια. Μερικοί μάλιστα έχουν πιάσει κανονικά στασίδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου