Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

 

Ο Χένρι Κίσινγκερ υποστήριξε ότι η παρέμβαση της Ρωσίας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης στη Μέση Ανατολή, που κυριαρχούσαν κάποτε εξ ολοκλήρου οι ΗΠΑ. "Η καταστροφή του ISIS είναι περισσότερο επείγουσα από την ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ," δήλωσε ο ηλικιωμένος πολιτικός των ΗΠΑ, ο οποίος υπηρέτησε ως υφυπουργός των Προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, στην εφημερίδα Wall Street Journal την Παρασκευή.

Στο άρθρο του με τίτλο «Διέξοδος στην υπό κατάρρευση Μέση Ανατολή», υποστηρίζει ο Κίσινγκερ ότι η περιοχή είναι «το χάος» μη κρατικών κινήματα που κυριεύουν σε χώρες όπως η Λιβύη, η Υεμένη, η Συρία και το Ιράκ. Αποκαλεί το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS, επίσης γνωστό ως ISIS και ISIL) που καθιερώθηκε σε περιοχές του Ιράκ και τη Συρία "αδυσώπητο εχθρό της εδραιομένης παγκόσμιας τάξης " (unrelenting foe of established world order"), που αποσκοπεί να αντικαταστήσει το διεθνές σύστημα με μια ισλαμική αυτοκρατορία.

Κατά τον Χένρι Κίσινγκερ παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κυριάρχησαν στην περιοχή μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973, η Ουάσιγκτον πλέον κινδυνεύει να χάσει κάθε δυνατότητα να διαμορφώνει τα γεγονότα στην περιοχή. Εκτιμά πως τώρα είναι αργά για τις ΗΠΑ, αφού η Ρωσία έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι, καλύπτοντας το κενό που άφηναν οι αντικρουόμενες και συγκεχυμένες πολιτικές των ΗΠΑ.

Η Ρωσία είναι αποφασισμένη όχι να μείνει στη Συρία, αλλά να «καθαρίσει» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και μέχρι την Αφρική από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες ενισχύονται από τις ΗΠΑ αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρου του. Η επέμβαση της Μόσχας στη Συρία, τονίζει, οδηγείται από γεωπολιτικές παρά ιδεολογικές ανησυχίες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου