Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η ΙΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΜΑΧΙΜΕΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

 

Τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που διαδραματίζει το Ιράν στον συριακό εμφύλιο αποκαλύπτει η νέα επίθεση που εξαπέλυσαν πρόσφατα οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος σε περιοχές νότια της περιφέρειας του Χαλεπίου οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες, τονίζει σε άρθρο του το BBC.

Επίσημα, η ιρανική κυβέρνηση αρνείται ότι έχει αναπτύξει μάχιμες χερσαίες δυνάμεις στη χειμαζόμενη από τον εμφύλιο χώρα. Μία εβδομάδα, ωστόσο, πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην κεντρική Συρία υπήρξαν αναφορές για την άφιξη εκατοντάδων Ιρανών στρατιωτών στη χώρα με στόχο τη συμμετοχή τους στην αντεπίθεση του καθεστώτος Άσαντ κατά των ανταρτών.

Η παρουσία ιρανών μαχητών στη Συρία επιβεβαιώθηκε, τουλάχιστον έμμεσα, και από την πλευρά της ιρανικής κυβέρνησης, μέσω της ανακοίνωσης του θανάτου τεσσάρων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε πεδία μαχών στην εμπόλεμη χώρα.

Σύμφωνα με ιρανικά Μέσα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, στη Συρία έχασαν τη ζωή τους 18 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης. Αλλά ο θάνατος τεσσάρων εξ αυτών μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της εκστρατείας των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη της ολοένα και πιο ουσιαστικής εμπλοκής των ιρανικών δυνάμεων στον Εμφύλιο, αναφέρει το BBC. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, κάποια συριακά και ιρανικά Μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες του Κασέμ Σολεϊμάνι - διοικητή της Δύναμης Κούντς, μιας επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης που δραστηριοποιείται κυρίως σε ξένα εδάφη - οι οποίες φέρεται ότι τραβήχτηκαν στη Συρία.

Παρότι δεν είναι γνωστό πόσοι Ιρανοί έχουν μεταβεί έως τώρα στη Συρία για στηρίξουν τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, τα ιρανικά Μέσα κοινοποιούν μερικές φορές στοιχεία σχετικά με τις απώλειες μαχητών. Τον περασμένο Ιούνιο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών στα εδάφη της Συρίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 400 Ιρανοί και Αφγανοί (που εδρεύαν, ωστόσο, στο Ιράν) «εθελοντές».

Σύμφωνα με το BBC, το γεγονός ότι οι εν λόγω μαχητές χαρακτηρίστηκαν «εθελοντές», είναι πολύ πιθανό να αποτελεί μια απόπειρα απόκρυψης της άμεσης εμπλοκής του Ιράν στον συριακό Εμφύλιο. Για τον ίδιο, κατά πάσα πιθανότητα, λόγο, οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης που έχασαν τη ζωή τους στη Συρία παρουσιάστηκαν ως «πρώην» μέλη της επίλεκτης αυτής μονάδας.

Πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο, ο Αλαεντίν Μπορουτζέρντι, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της ιρανικής βουλής, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Δαμασκό ότι «το Ιράν είναι έτοιμο να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία στην περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση του Άσαντ».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου