Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΔΝΤ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΟ ΓΟΥΑΝ

 

Μια σημαντική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει το ΔΝΤ μέσα στο Νοέμβριο, καθώς όπως όλα δείχνουν θα αποδεχθεί και το γουάν μέσα στα νομίσματα που αποτελούν το συναλλαγματικό αποθεματικό του. Σύμφωνα με πηγές από το Ταμείο, όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες έχουν εξεταστεί, ενώ δεν υπάρχουν και πολιτικά εμπόδια.

Η απόφαση αυτή θεωρείται επιτυχία για την Κίνα και το νόμισμά της, το οποίο είναι το τέταρτο πιο δημοφιλές στον κόσμο για συναλλαγές, με ποσοστό 2,79% ξεπερνώντας το γιαπωνέζικο γιεν τον Αύγουστο. Στο παρελθόν η Κίνα έκανε πολλές προσπάθειες για να κάνει αξιόπιστο το νόμισμά της, ενώ την περασμένη Παρασκευή η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια για έκτη φορά φέτος, στο 4,35% από 4,6%. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο καταθέσεων ενός έτους μειώθηκε σε 1,5% από 1,75% που ήταν προηγουμένος.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία που ήταν το κύριο εμπόδιο για το γουάν δεν προβλέπεται να μπουν εμπόδιο στην συμφωνία, με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι πλέον αδύνατο, μετά από τα βήματα που έχει κάνει στην απελευθέρωση της οικονομίας της η Κίνα. Η Γαλλία και η Βρετανία υποστηρίζουν ήδη το γουάν, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και Ιταλία είναι σχεδόν έτοιμες, και περιμένουν απλά να δουν τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Στα μέσα Αυγούστου, το ΔΝΤ επιβράβευσε την Κίνα για τη σταδιακή υποτίμηση του νομίσματός του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η υποτίμηση του γιουάν επιτρέπει στην αγορά να έχει σημαντικότερο ρόλο στον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Βέβαια. να σημειωθεί πως το Ταμείο τόνισε ότι η υποτίμηση δεν θα επηρεάσει την απόφασή της σχετικά με την εισαγωγή του γουάν στη λίστα των αποθεματικών νομισμάτων.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου