Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε αυτό που κανείς δεν τολμά να ξεστομίσει: Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, οι πρόσφυγες θα πεθαίνουν στο δρόμο από το κρύο.

Ήδη όμως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία γνωρίζουν τι θα πει «νεκρός πρόσφυγας», καθώς στη θάλασσα, όχι μόνο από το κρύο, αλλά και εξαιτίας θαλασσοταραχής ή εξαιτίας της απληστίας των δουλεμπόρων που στο βωμό του χρήματος θυσιάζουν ακόμη και παιδιά τα οποία πεθαίνουν καθημερινά στη Μεσόγειο.  

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Λέσβο υπολογίζουν ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και πλέον γίνεται λόγο για ρεκόρ αφίξεων με 56.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 18 έως τις 24 Οκτωβρίου. 

«Κάθε ημέρα μετράει» είπε ακόμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσπαθώντας να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ που διστάζουν να αναλάβουν δράση πως τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Ο δήμαρχος Λέσβου, μιλώντας στον βρετανικό Independent, αναφέρει ένα απλό παράδειγμα: Την τελευταία εβδομάδα, που στη Λέσβο έβρεχε συνεχώς, μια οικογένεια Σύρων προσφύγων είχε κατασκηνώσει στην είσοδο του δημαρχείου, για να προφυλαχθεί από την καταιγίδα. 

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως 16.000 πρόσφυγες βρίσκονται στο νησί, περιμένοντας να καταγραφούν και να φύγουν. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ήδη ο ουρανός έχει πέσει στο κεφάλι μας», λέει ο κύριος Γαληνός για να δώσει το μέγεθος του προβλήματος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου