Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΙΝΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

 

Επιμένει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για κοινές περιπολίες Ελλάδας Τουρκίας στο Αιγαίο παρά την απόρριψη της πρότασης του από την Ελλάδα. Οχι, απαντά εκ νέου, ο Γ.Μουζάλας.

«Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά - και αυτό ήταν πολύ μεγάλο επίτευγμα για την Ευρώπη - πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα. Τώρα λένε όλοι ότι πρέπει να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, αλλά είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαντάζεται κανείς», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ, μιλώντας την Πέμπτη στην Φρανκφούρτη με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους στην Προεδρία της Κομισιόν.

Και πρόσθεσε: «Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση ήδη εντός του έτους.

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, υπογράμμισε: "Οι κοινές περιπολίες δεν έχουν κάτι να προσφέρουν, αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Η Ευρώπη βοηθάει πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται και αργεί πολύ". Τόνισε ακομα ότι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά με έλεγχο. Και έδωσε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει.

Ο αναπληρωτής υπουργός διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση "δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως στρατόπεδο συγκέντρωσης"», και επανέλαβε ότι η ταυτοποίηση κι η διαδικασία μετεγκατάστασης πρέπει να γίνεται στις ακτές της Τουρκίας.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου