Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ «ΨΑΛΙΔΙ» ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Νέα «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ στις επικουρικές προέκυψε κατά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το «μαχαίρι» στις επικουρικές θα είναι σίγουρο και το μόνο που απομένει να εξεταστεί είναι το μέγεθος.

Εξετάζονται μειώσεις οι οποίες θα ξεκινούν από 8% και θα φτάνουν έως το 12% ή ακόμα και το 15%. Μέχρι 12% θα είναι οι περικοπές αν ξεκινήσουν από τις επικουρικές των 120 ευρώ και άνω, ενώ το υπουργείο εξετάζει το ψαλίδι να πιάνει τις συντάξεις από τα 150 ή τα 165 ευρώ και άνω.

Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα περικοπών και στις κύριες συντάξεις δεν αποκλείεται καθώς οι δανειστές ζητούν να καλυφθούν μέσα από περικοπές τα 2 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα η πρόταση που εξέταζε η κυβέρνηση με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να υπάρξει μία ελάφρυνση στις περικοπές, φαίνεται να βρήκε τοίχο.

Ως προς αυτό αξίζει αν σημειωθεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την συνάντηση με το κουαρτέτο είπε: «Την άκουσαν, αλλά δεν μας είπαν ότι τη δέχονται, ούτε αν την απορρίπτουν».

Τέλος χρόνου στις διαπραγματεύσεις -Συμφωνίες και οι διαφωνίες κυβέρνησης-δανειστών. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, παραμένει πιστό στον αρχικό σχεδιασμό του για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου. «Βούλησή μας είναι όλα να κλείσουν άμεσα.

Σε πολλά ήδη προχωράμε καλά», λένε κυβερνητικές πηγές, επαναλαμβάνοντας ότι το πιθανότερο είναι να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων στις 15 Δεκεμβρίου. Την Τρίτη λοιπόν πρέπει να έχει ψηφιστεί η συμφωνία καθώς η έγκριση για την εκταμίευση για την υποδόση του 1 δις. ευρώ θέλει δύο ημέρες.

Οι συμφωνίες και οι διαφωνίες.Τα πιο σημαντικά θέματα, πάντως, βρίσκονται ακόμα στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης. Βασικότερο όλων, είναι η διευθέτηση των ‘κόκκινων’ δανείων, καθώς οι δυο πλευρές διαγκωνίζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείρισή τους από ξένες εταιρίες.

Επιπλέον, μαίνεται η «μάχη» στο μέτωπο του ασφαλιστικού, που δεν θα έρθει, όμως, προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 2015. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, ενώ η συζήτηση φαίνεται να ολοκληρώνεται προς τα μέσα Ιανουαρίου. Σε συμφωνία αντιθέτως, κατέληξαν στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ. Η λύση προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία μέσω του Χρηματιστηρίου.

Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες. Το Δημόσιο, δηλαδή, θα έχει την πλειοψηφία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, στη συνάντηση των δύο πλευρών συμφωνήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας αυτού. Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών.

Το στοίχημα:Οι δυσκολίες, πάντως, που εγκυμονούν τόσο τα προς ψήφιση και υλοποίηση μέτρα, όσο και οι συνέπειές τους σε μεγάλες μερίδες τις κοινωνίας, είναι για την κυβέρνηση τεράστιες. Οι βασικές πτυχές της εφαρμοζόμενης πολιτικής επιφέρει εκ των πραγμάτων βαριές επιπτώσεις στην τσέπη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Για το λόγο αυτό, το Μαξίμου προσανατολίζεται να καταθέσει πριν τις γιορτές πολυνομοσχέδιο παράλληλων δράσεων, εν είδη αντισταθμίσματος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου