Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ "ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ" Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Πριν δύο ημέρες ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο στα οικονομικά της χώρας και εχθές οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περικόπτεται η χρηματοδότηση σε όλα τα κρατικά προγράμματα.

Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου και τις απώλειες της Ρωσίας από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εκτιμώνται στα 25 δισεκ. ευρώ (27 δισ. δολάρια) το 2015. Σήμερα, ο Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να αποφασίσει σε ποιες δαπάνες θα γίνουν σημαντικές περικοπές, λέγοντας ότι η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τον προϋπολογισμό.

«Χρειάζεται να προσαρμόσουμε το κομμάτι του προϋπολογισμού για τις δαπάνες, ευθυγραμμίζοντάς το με τα αναμενόμενα έσοδα» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, εν μέσω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, το Χρηματιστήριο της Μόσχας κατέγραψε απώλειες 5% , με το ρούβλι επίσης να κινείται πτωτικά - στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα τέλη του 2014.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση άνω του 70% τους τελευταίους 18 μήνες, κυρίως λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς. Το γεγονός αποτελεί πρόκληση για τη Ρωσία, όπου οι πωλήσεις πετρελαίου και αερίου αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα μισά έσοδα του προϋπολογισμού της.

Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει τη μέση τιμή πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ έχει ήδη ζητήσει η πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου να αναθεωρηθεί στα 40 δολάρια το βαρέλι.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου