Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΣΟΙΜΠΛΕ

 

Αποκλείει η Κριστίν Λαγκάρντ στην παρούσα φάση την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Παρά την διακαή επιθυμία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επιλέγει να δηλώσει σε γερμανική εφημερίδα, την «Sueddeutsche Zeitung», ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα η Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνει στην γερμανική εφημερίδα πως για να συμμετάσχει το ΔΝΤ, όπως επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να πληρωθούν δύο προϋποθέσεις: «Η Αθήνα θα πρέπει να υλοποιήσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και σαφώς η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι το πρόκριμα για τη βελτίωση της απόδοσης της οικονομίας». Γι’ αυτό και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι «πραγματικά φιλόδοξες». 

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι «να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας κατά βιώσιμο τρόπο». Μέχρι τώρα καμία από τις προϋποθέσεις δεν έχει εκπληρωθεί, επισημαίνει η επικεφαλής του ΔΝΤ. Το Ταμείο «βλέπει μία πολιτική διαδικασία στην Αθήνα», αλλά δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. «Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016», εκτιμά η κ. Λαγκάρντ. 

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% επί πολλά χρόνια για να μειωθεί το χρέος από το 200 στο 120% του ΑΕΠ, ενώ, στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, με δεδομένη την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει περισσότερο τους πλούσιους και το υψηλό επίπεδο φορολόγησης των υπολοίπων, το μόνο που απομένει είναι η μείωση των δαπανών για τις συντάξεις. Όμως η Αθήνα αρνείται να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο.

Τις δηλώσεις Λαγκάρντ υπογράμμισε ο δημοσιογράφος Πήτερ Σπίγκελ των «Φαϊνάσιαλ Τάιμς», λέγοντας ότι πρόκειται για «χαστούκι» στον Σόιμπλε αναδημοσιεύοντας tweet της δημοσιογράφου, Cerstin Gammelin, η οποία υπογράφει το άρθρο στη γερμανική εφημερίδα. Στο tweet αναφέρεται ότι τα νέα για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι άσχημα αφού η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου