Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

25.000 ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Στους 25.000 υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την Αυστρία και χώρες των Βαλκανίων όσον αφορά στη διέλευσή τους από τα σύνορα.

Η κατάσταση στην Ειδομένη, την Αθήνα, τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου είναι ασφυκτική. Οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη ανέρχονται στους 5.500, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ωστόσο οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν έχουν ανοίξει για κανέναν το σημείο διέλευσης, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ειδομένη.

Ακόμη, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου «Blue Star 1» το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο. Το πλοίο παρέλαβε 270 πρόσωπα από τη Μυτιλήνη και 167 από τη Χίο. Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 52 μετανάστες από την Κω.

Το βράδυ της Παρασκευής, αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά 3 λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά τώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες. Περίπου άλλοι 2.000 βρίσκονται στο Ελληνικό, 1.200 στον Ελαιώνα, 1.200 στο Σχιστό και γύρω στους 1.150 στον Πειραιά.

Στο μεταξύ, έχει τεθεί σε λειτουργία προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, με στόχο να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι προσφυγικές ροές φαίνονται να έχουν περιοριστεί σημαντικά στα Δωδεκάνησα στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετός κόσμος βρίσκεται στα απέναντι τουρκικά παράλια περιμένοντας να φτάσει στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα Δωδεκάνησα βρίσκονται 585 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 486 φιλοξενούνται στη Λέρο, οι 78 στη Κω και οι 27 στη Κάλυμνο. Στη Ρόδο, στο Καστελλόριζο και στα άλλα νησιά του νομού δεν φιλοξενούνται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας όσον αφορά στο προσφυγικό, με την Αθήνα να απαντά αρνητικά στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ, όταν αυτή εξέφρασε την πρόθεσή της να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα για εξηγήσεις.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου