Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Oι αρχικές αναφορές υποδεικνύουν ότι όντως οι μάχες έχουν σταματήσει στα μεγαλύτερα θέατρα επιχειρήσεων. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα, ανέφερε ότι οι συγκρούσεις «έχουν ηρεμήσει», αλλά μια παραβίαση διερευνάται.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν την έναρξη της εκεχειρίας είχε προειδοποιήσει τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία (που στηρίζει την κυβέρνηση του Σύριου προέδρου Άσαντ) ότι «ο κόσμος παρακολουθεί». Εάν η εκεχειρία αντέξει, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που οι διεθνείς δυνάμεις καταφέρνουν να διαπραγματευθούν μία κατάπαυση πυρός στον συριακό εμφύλιο. 

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας, η συριακή κυβέρνηση και οι αντίπαλοί της θα σταματήσουν τις μάχες έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους και να ξεκινήσουν ξανά οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Σημειώνεται ωστόσο πως η εκεχειρία δεν αφορά στις επιχειρήσεις κατά του ISIS και του Μετώπου Αλ Νόσρα, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. 

Η συριακή κυβέρνηση και η Μόσχα έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών- ωστόσο, άλλες αντάρτικες οργανώσεις που θεωρούνται μετριοπαθείς από τη Δύση φοβούνται πως αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να δικαιολογηθούν επιθέσεις εναντίον τους. 

Tα Ηνωμένα Έθνη και μια οργάνωση παρακολούθησης των εχθροπραξιών, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφεραν μόνο μεμονωμένα περιστατικά ανταλλαγής πυρών στη δυτική Συρία - με τον ΟΗΕ να αναφέρει πως αναμένονται παραβιάσεις της προσωρινής εκεχειρίας, και να ζητά συγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση. 

Σημειώνεται πως το Μέτωπο Αλ Νόσρα την Παρασκευή προέτρεψε τους αντάρτες να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ και των συμμάχων του. Παράλληλα, ρωσικά αεροσκάφη ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών την Παρασκευή.

Ωστόσο, μετά τα μεσάνυχτα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι, αν και ακούστηκαν πυρά στο Χαλέπι, υπάρχει γενικά ησυχία. Κατά τον ντε Μιστούρα, οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα αρχίσουν ξανά στις 7 Μαρτίου, εάν η εκεχειρία αντέξει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου