Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΤΟ ΙΡΑΚ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΟΥΛΗΣ

 

Ο Σων Μακφάρλαντ, κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ στο Ιράκ, λέει ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μιας πιθανής κατάρρευσης του φράγματος της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ πράγμα το οποίο θα ήταν καταστροφικό.

Οι Ιρακινές αρχές γνωρίζουν για τον κίνδυνο κατάρρευσης του φράγματος, και την ανάγκη που έχουν τα θεμέλια με συνεχή αρμολόγηση για τη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας. Στην συνέχεια τόνισε πως ο στρατός δουλεύει με την κυβέρνηση σχετικά με ένα σχέδιο για την προστασία των ιρακινών πολιτών από τις επιπτώσεις πιθανής κατάρρευσης, η οποία θα στείλει ένα κύμα νερού προς την πυκνοκατοικημένη κοιλάδα του ποταμού Τίγρη.

«Η πιθανότητα της κατάρρευσης του φράγματος είναι κάτι που προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τώρα … όλοι ξέρουμε ότι όταν καταρρεύσει, πρόκειται να πάει γρήγορα και αυτό είναι κακό,» δήλωσε ο Μακφάρλαντ στους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη. «Αν αυτό το φράγμα ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είχαμε στραγγίξει τη λίμνη πίσω από αυτό. Θα είχαμε κατεδαφίσει αυτό το φράγμα», πρόσθεσε.

Για την ιστορία το φράγμα της Μοσούλης κατελήφθηκε απο το Ισλαμικό κράτος τον Αύγουστο του 2014. Για όσο καιρό ήταν στην κατοχή τους εκτίξευαν απειλές προς κάθε κατεύθυνση πως θα το ανατινάξουν με αποτέλεσμα να κατακλείσει το νερό Μοσούλη και Βαγδάτη και να κινδυνέψει η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Οι απειλές τους δεν πρόλαβαν να γίνουν πράξη μια και μετά από δύο εβδομάδες Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά κατάφεραν και το ανακατέλαβαν με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού και δυνάμεων της ιρακινής κυβέρνησης.
Παρόλα αυτά ο κίνδυνος υπάρχει γιατί οι τζιχαντιστές εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές, ειχαν διώξει τους τεχνικούς και είχαν λεηλατήσει τον όποιο απαραίτητο εξοπλισμό για την συντήρηση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου