Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Συμμάχους για χερσαία επιχείρηση στη Συρία αναζητά η Τουρκία. Αξιωματούχος της γείτονος δήλωσε στο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας: «Λέμε στους συμμάχους ότι θα πρέπει να γίνει χερσαία επιχείρηση [...] δεν θα γίνει μονομερής στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία στη Συρία».

Ο αξιωματούχος, ωστόσο, δεν απέκλεισε μονομερή ενέργεια αν οι συνομιλίες με τους συμμάχους δεν ευοδωθούν.Οι Τούρκοι επιθυμούν να εμπλέξουν τους Αμερικανούς, αντιμετωπίζουν όμως ένα μείζον πρόβλημα.Όπως είπε ο αξιωματούχος, στόχος της χερσαίας επιχείρησης θα είναι «όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία». Κατά δήλωσή του, αυτές περιλαμβάνουν όχι μόνον τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και το στρατό του Σύρου προέδρου Αλ Άσαντ αλλά και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (PYD) των Κούρδων.

Οι ΗΠΑ όμως συνεργάζονται στενά με τους Κούρδους στη Συρία στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Άγκυρα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη, παρουσίασε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο «αποδείξεις» για την «τρομοκρατική δράση» του PYD, παραδέχτηκε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν πείσθηκε.«Προσπαθούμε να πείσουμε τους Αμερικανούς», είπε, ισχυριζόμενος ότι οι Κούρδοι της Συρίας «δεν υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.

Τουρκικά τεθωρακισμένα σφυροκοπούν θέσεις του PYD στη Συρία τις τελευταίες ημέρες διευρύνοντας το χάσμα με τη στάση που κρατούν οι ΗΠΑ. Ο πενταετής πόλεμος στη Συρία έχει κοστίσει μέχρι τώρα 260.000 ζωές! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου