Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

17-18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

 

Δίχως οριστική συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, έπειτα από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση 15 ωρών στις Βρυξέλλες, περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, επιβεβαίωσε ότι η τελική λύση θα δοθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 17-18 Μαρτίου. Επανέλαβε, δε, πως θα πρέπει να γίνεται καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, «καρφώνοντας» εκ νέου την Ελλάδα. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ΕΕ και Τουρκία θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Τσίπρας: Δελεαστική η πρόταση της Τουρκίας. «Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα.

Διότι δεν ήταν έτοιμα όλα τα κράτη και κάποια από τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά και έπρεπε να ξανατεθούν σε ουσιαστικό διάλογο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία, ώστε να σταματήσει το καθημερινό δράμα με ανθρώπους που χάνονται στα κύματα και διακινητές που ηγεμονεύουν στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Σύνοδος «συνεχίζεται» αύριο, αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Σμύρνη και τη συνάντησή του εκεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Θα προχωρήσουμε σε μία ιστορική, πιστεύω, απόφαση, για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής, ώστε να παραμένει πίσω η Τουρκία όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

Αυτή η συνεργασία μπορεί να ανοίξει τους δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, που πρέπει να είναι ο κοινός στόχος μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο έκανε λόγο και για τον διχασμό της ΕΕ, που αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά «ανάμεσα στις δυνάμεις που δεν σέβονται την αξία του διαμερισμού ευθύνης και βαρών και θεωρούν πως ότι δεν τους αφορά, είναι υπόθεση άλλων». «Πιστεύω ότι εκτέθηκαν.

Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε εκείνους που τα χτίζουν», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι και η επόμενη Σύνοδος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αρχικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, που είχαν χαραχθεί από κοινού στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Ουσιαστικά έχουμε πετύχει τη συντριπτική πλειοψηφία τους. 

Πετύχαμε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση της ανάγκης στήριξης της Ελλάδας, πλήρη οικονομική, τεχνική στήριξη.

Πετύχαμε σαφή αναφορά στην ουσιαστική ενίσχυση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς την ΕΕ. 

Πετύχαμε, και αύριο θα το επικυρώσουμε, επικαιροποίηση για fast track επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά γεγονός είναι πως χρειάζονται πολλά ακόμη», τόνισε.«Οι εικόνες από την Ειδομένη, που προβάλλονται σε όλον τον κόσμο, είναι τραγικές.

Αν δεν μπορούν να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ και κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον πολιτισμό μας, τις αντοχές μας, την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ.

Αλλά μόνο τους ανθρώπους αυτούς και τις χώρες από τις οποίες περνούν, κάνουν μεγάλο λάθος και αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσομε ακριβά ως ΕΕ», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μέρκελ: Να βοηθηθεί η Ελλάδα – Τι πρότειναν οι Τούρκοι. Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της Συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο με τα μέτρα για το προσφυγικό.

Στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες περιγράφουν την κατάσταση και πώς θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα τέλος το προσφυγικό πρόβλημα στη βαλκανική χερσόνησο.

Δήλωσε ακόμη ότι το προσφυγικό έχει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα και τόνισε πώς θα πρέπει να βοηθηθεί η χώρα και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.

Για την καγκελάριο, είναι αναγκαίο η Ελλάδα να βοηθηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να καταγράψει το 100% των προσφύγων και παράλληλα να αυξηθεί η ταχύτητα των μετεγκαταστάσεων.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Τουρκία έχει λάβει ήδη μία σειρά μέτρων για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών. Η Τουρκία πίεσε, όπως είπε, να δοθούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Όπως είπε, ακόμη, οι Τούρκοι πρότειναν, όλοι οι μετανάστες που έρχονται παράνομα στα νησιά της Ελλάδας, να τους δέχονται πίσω και να υπάρχει ποσόστωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Δηλαδή, για κάθε έναν πρόσφυγα από τη Συρία που δέχεται η Τουρκία, έναν θα δέχεται και η Ευρώπη.

Όπως είπε, αυτή η πρόταση, εάν υλοποιηθεί, είναι ικανή να διασπάσει το προσφυγικό πρόβλημα. Σημείωσε πως η Τουρκία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα.

Ολάντ: Η Ελλάδα θα λάβει 300 εκατ. ευρώ εντός του έτους για βοήθεια στο προσφυγικό. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επανέλαβε πως η χώρα μας θα πρέπει να βοηθηθεί.

Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα και η χώρα θα λάβει 300 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο έτος. Συνολικά, στην Ελλάδα θα δοθούν 700.000.000 ευρώ μέχρι το 2020.

Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους, για να μην υπάρξουν παράνομες ροές, ενώ κάλεσε την Τουρκία να κάνει το καθήκον της για την επανεισδοχή των προσφύγων.

Είπε ακόμη πως όσοι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα παράνομα, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο ίδιος είπε ότι στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που αναμένεται να αυξηθούν σε 40.000 τις επόμενες εβδομάδες.

Στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ο Ολάντ τόνισε πως η χώρα αυτή υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία. Σημείωσε πως οφείλει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και εκείνη να καταπολεμήσει το κύκλωμα των διακινητών.

Επανέλαβε πως θα ληφθούν άμεσα από την Άγκυρα τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και μεγαλύτερης βοήθειας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου