Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΤΑΛΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

 

Η Ιταλία, είναι αναμφίβολα η χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο για την αλβανική στάση απέναντι στο θέμα του προσφυγικού δρόμου προς την Ευρώπη. Σε περίπτωση που η Αλβανία επέλεγε να ανοίξει τα σύνορά της για να διευκολύνει τη διέλευση προσφύγων, η ροή αυτή θα περνούσε την Αδριατική και θα κατέληγε στην Ιταλία.

Υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.  Την ίδια ώρα που ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, δήλωνε ότι «εμείς δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα αλλά ούτε θα υψώσουμε τείχη», στα ελληνοαλβανικά σύνορα έφταναν Ιταλοί δημοσιογράφοι για να καταγράψουν «τη μετακίνηση του δρόμου των προσφύγων, μέσω Αλβανίας».

Ταυτόχρονα, από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, τμήμα της ανθρωπιστικής οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έλαβε εντολή να προετοιμάζεται για μετακίνηση προς την Αλβανία, όπου αναμένεται ότι σύντομα θα προκύψει η επόμενη ανθρωπιστική κρίση. 

Μάλιστα, πηγές μέσα από την οργάνωση αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πρόσφυγες που ήδη κινούνται μέσω Αλβανίας, η ζωή των οποίων θα τεθεί σε κίνδυνο εφόσον διαρρεύσουν πληροφορίες».

Η χώρα που ανησυχεί περισσότερο από την πιθανή αλλαγή του δρόμου των προσφύγων προς την Ευρώπη είναι βεβαίως η Ιταλία (ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών ταξίδεψε την Πέμπτη στη Ρώμη για να συζητήσει σχετικά), στην οποία καταλήγει ο «δρόμος» της Αλβανίας και η οποία διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Η «αλβανική μαφία», που δραστηριοποιήθηκε και στη διακίνηση παράνομων μεταναστών την περίοδο 1990-2003, περιορίστηκε, όπως τονίζει εκπρόσωπος ανθρωπιστικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα, σημαντικά από τις αλβανικές αρχές, προκειμένου η Αλβανία να κερδίσει το στάτους τής προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει αναβίωση του «επαγγέλματος» του διακινητή.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση, προσπάθησε να ενισχύσει το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας του τονίζοντας ότι η Αλβανία θα δεχθεί πρόσφυγες αλλά «μέσα στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου».

Την προηγούμενη εβδομάδα 400 Αλβανοί αστυνομικοί φέρονται να μετακινήθηκαν στα σύνορα με την Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουν τη φύλαξη. «Περίπου 15 Πακιστανοί πιάστηκαν στην Κακαβιά να έχουν περάσει τα σύνορα και παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές», μετέδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Στον Αυλώνα, επίσης, κατασχέθηκαν 8 φουσκωτά σκάφη τα οποία εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιούνταν από κύκλωμα διακινητών για να περάσουν πρόσφυγες στο Μπρίντιζι.

«Περίπου τον Σεπτέμβριο του 2015 σταθεροποιήθηκε ο δρόμος που περνάει από τα Σκόπια (και συνέχιζε σε Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία) από όπου μπορούσαν να περάσουν όσοι πρόσφυγες έχουν ταυτοποιηθεί στα ελληνικά νησιά. Ομως τους προηγούμενους μήνες αρκετοί πρόσφυγες περνούσαν από τα Γιάννενα στην Ηπειρο και από εκεί στην Αλβανία με την ελπίδα να φτάσουν στην Ιταλία. 

Οσο δυσκολεύει η έξοδος από την Ειδομένη, ενεργοποιούνται και πάλι εναλλακτικοί δρόμοι», αναφέρει εκπρόσωπος ανθρωπιστικής οργάνωσης. Τις τελευταίες ημέρες στα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα έκαναν την εμφάνισή τους και Αλβανοί διακινητές. Ζητούν περίπου 1.200 ευρώ έως την Αλβανία, αλλά για όποιον θέλει να φτάσει στην Ιταλία, η ταρίφα αυξάνεται. 

Ο Μ. από το Αφγανιστάν με την οικογένειά του περιμένει στην πλατεία Βικτωρίας εδώ και τέσσερις μήνες ένα σήμα από τους διακινητές ότι μπορούν να περάσουν τα σύνορα. «Εχουμε πληρώσει ήδη 7.000 ευρώ από το Αφγανιστάν», λένε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου