Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΤΗ 17η ΚΑΙ 18η ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκίας για συμφωνία στο προσφυγικό. Οι «28» έχουν καταλήξει σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στη βάση του προσχεδίου του κ. Τουσκ.

Ωστόσο υπάρχουν εμπόδια μεγάλα εμπόδια. Νωρίτερα Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ε.Ε. 

Η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τουρκικά ΜΜΕ. 

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες επιμένουν και στο άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης.

Η Ελλάδα από την πλευρά της ζήτησε νομική κάλυψη της Κομισιόν, ώστε να προχωρήσει στην επικύρωση της Τουρκίας ως «χώρας ασφαλούς», ζήτησε χθες στην πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν σήμερα μια συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, έγραψε σήμερα στο Twitter ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα.

"Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε", έγραψε ο Σίπιλα.Σύμφωνα με το ανταποκριτή του EurActiv.com, Georgi Gotev και όπως φαίνεται και στη σχετική ανάρτηση του, οι 28 προσπαθούν να βρουν λύσεις σε μια σειρά από σοβαρά νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από τις αρχικές συζητήσεις με την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο:
 
-ΕΕ και Τουρκία θα την αρχή της μη μαζικής επαναπροώθησης ή των μη μαζικών απελάσεων
 
-οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά και θα ξεκινήσουν από τις 20 Μαρτίου. Θα αφορούν όμως μόνο όσους αλλοδαπούς φθάνουν στα ελληνικά νησιά από αυτή τη ημερομηνία και μετά
 
-θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να λάβει άμεσα η Τουρκία τα πρώτα 3δισ. ευρώ τα οποία όπως διαμαρτύρεται η Άγκυρα έχουν καθυστερήσει
 
-ανοίγει το κεφάλαιο 33 της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας για το οποίο δεν υπάρχει βέτο από την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό σύμφωνα με αναφορά διπλωμάτη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «είναι έτοιμος να βάλει το κείμενο στο τραπέζι για όλους τους ηγέτες της ΕΕ και να συστήσει την υιοθέτησή του με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα» ανέφερε πηγή στις Βρυξέλλες.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων. 

Mε αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την τουρκική αντιπροσωπεία ο Α.Νταβούτογλου αποχώρησε από την κοινή συζήτηση μετ τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ οι 28 συζητούν και πάλι επί της συμφωνίας
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου