Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ

 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε σήμερα την Κριμαία για τη δεύτερη επέτειο της προσάρτησης αυτής της ουκρανικής χερσονήσου, ενώ η κίνηση αυτή της Μόσχας εξακολουθεί να επιβαρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Ρωσία.

Ο Πούτιν πήγε στο νησί Τούζλα, στα ανοικτά της χερσονήσου, για να επιθεωρήσει την κατασκευή μιας γέφυρας κόστους 2,9 δισεκ. ευρώ πάνω από τον πορθμό του Κερτς, για να συνδεθεί η Κριμαία με τη νότια Ρωσία διά χερσαίας οδού. "Χιλιάδες άνθρωποι, δεν υπερβάλλω καθόλου, ανέμεναν αυτήν την ιστορική δικαιοσύνη και την σκέφτονταν" επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το μαγνητοσκοπημένο υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ρώσος πρόεδρος συμμετείχε σε μια συνάντηση που επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη της χερσονήσου, που πλήττεται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ενώ παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την Ουκρανία, ιδίως σε ό,τι αφορά την προμήθεια νερού κι ηλεκτρικού ρεύματος. Συναυλίες και εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σχεδόν σε ολόκληρη τη Ρωσία για την επέτειο αυτή.

Στη Μόσχα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν σημαίες της Ρωσίας και χρωματιστά μπαλόνια συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια συναυλία διάσημων τραγουδιστών, που οργανώθηκε κοντά στην Κόκκινη Πλατεία με σύνθημα «είμαστε όλοι μαζί». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο καταδίκασε σήμερα τη «δεύτερη επέτειο της βίαιης προσάρτησης της Κριμαίας».

«Η Ρωσία έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη να επιστρέψει στα πολιτισμένα μέσα προκειμένου να αναπτύξει διεθνείς σχέσεις» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία. Η προσάρτηση, η οποία θεωρείται «παράνομη» από το Κίεβο και τους Δυτικούς, έγινε έπειτα από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα,  στο οποίο 97% των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσία, αλλά υπό το βλέμμα των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων που είχαν πάρει τον έλεγχο της χερσονήσου.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν τότε αποφασίσει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, τις οποίες οι Βρυξέλλες ανανέωσαν στις αρχές Μαρτίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η Ουάσινγκτον κάλεσε από την πλευρά της άλλη μια φορά προχθές Τετάρτη τη Μόσχα να «βάλει τέλος στην κατοχή (της χερσονήσου) και να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, σχεδόν το 83% των Ρώσων υποστηρίζει την προσάρτηση από τη Μόσχα της Κριμαίας, η οποία είχε προσφερθεί στην Ουκρανία το 1954 από τον σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ.

Οι αρχές της Κριμαίας δημιούργησαν «ένα κλίμα φόβου και καταπίεσης στην Κριμαία», εκτιμά από την πλευρά της η διεθνής μκο Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW). 

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου ανησυχούν κυρίως για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται από τις αρχές στην κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας, που αντιτίθεται στη ρωσική προσάρτηση, καθώς και για την πίεση που ασκούν στους δημοσιογράφους και τους μαχητικούς Ουκρανούς που βρίσκονται εκεί.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου