Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΣΥΡΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

 

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης "όσο δύσκολη κι αν είναι". Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μετάσχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που αρχίζουν την Πέμπτη στη Γενεύη.

"Έπειτα από διαβουλεύσεις, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων δέχεται να πάει στη Γενεύη, προβλέπεται να φθάσει την Παρασκευή", δήλωσε ο Ριάντ Ναασάν Αγά, εκπρόσωπος της επιτροπής αυτής στην οποία μετέχουν μεγάλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και των ανταρτών.

"Παρατηρήσαμε σαφή μείωση των παραβιάσεων της εκεχειρίας τις τελευταίες ημέρες και πρόοδο στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας", κυρίως την προώθησή της σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία.

Διαπιστώνουμε ότι ασκούνται διεθνείς πιέσεις σε όλες τις πλευρές, κυρίως στη Ρωσία και την Δαμασκό, για σεβασμό της εκεχειρίας. Η προσπάθεια μπορεί να μην είναι πλήρης, ωστόσο είναι πραγματική και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες".

Η αντιπολίτευση είχε εκφράσει τις τελευταίες ημέρες επιφυλάξεις για τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις επικαλούμενη έλλειψη προόδου στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και παραβιάσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις της εκεχειρίας που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέκλεισε μια στρατιωτική λύση στη Συρία δηλώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει εργαστούν για μια πολιτική λύση "όσο δύσκολη κι αν είναι", σε συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

"Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο για όλους: όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούσε για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης", δήλωσε ο Μπάιντεν που έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Αμπου Ντάμπι, πρώτο σταθμό μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμα να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος "υπό την αμερικανική διοίκηση".

Οι ΗΠΑ ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού που επεμβαίνει με αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ, ενός εκ των πολλών παραγόντων που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο που διαρκεί πέντε χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 270.000 ανθρώπων.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση που τηρείται η παρά ταύτα "εύθραυστη" εκεχειρία, η οποία μείωσε σημαντικά το επίπεδο της βίας. Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το ΙΚ και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα δεν μετέχουν στην εκεχειρία.

Όσον αφορά το σιιτικό Ιράν, ο Μπάιντεν έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες που επανειλημμένα έχουν εκφράσει σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, οι οποίες συχνά καταγγέλλουν τις "αποσταθεροποιητικές ενέργειες" της Τεχεράνης σε αραβικές χώρες, όπως η Συρία, ο Λίβανος, η Υεμένη, το Ιράκ.

"Κατανοούμε σαφώς τις προκλήσεις που θέτει (η Τεχεράνη) στην περιοχή. Ωστόσο η κατάσταση θα ήταν "δραματικά πιο" επικίνδυνη αν οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν είχαν συνάψει πέρυσι συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Καθώς η συμφωνία εφαρμόζεται τώρα, κλείσαμε με δραστικό τρόπο κάθε δρόμο τον οποίο το Ιράν μπορούσε να ακολουθήσει για να αναπτύξει πυρηνικό όπλο και κατά συνέπεια η περιοχή είναι πιο ασφαλής", τόνισε.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι "ενήμερη για τις δυσκολίες" που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Κόλπου που ανησυχούν επίσης για μια αποδέσμευση των ΗΠΑ από την περιοχή. "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους στην περιοχή".

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί σήμερα με τον ισχυρό άνδρα του Αμπού Ντάμπι, τον Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ Αλ-Ναχάν και αύριο με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ-Μακτούμ στο Ντουμπάι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ισραήλ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου