Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

 

Το ζήτημα του «βαλκανικού διαδρόμου» που χρησιμοποιείται από πρόσφυγες και μετανάστες για την είσοδό τους στην Ευρώπη βρίσκεται, σήμερα, Δευτέρα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι «28» αναζητούν τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της Ε.Ε. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί το κλείσιμο της διαδρομής, για να περιοριστεί η μεταναστευτική/ προσφυγική ροή, και η άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για να παίρνει πίσω οικονομικούς μετανάστες- με την Ε.Ε. να έχει δεσμευτεί να παρέχει 3 δισ. ευρώ στην Άγκυρα για τη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προσχέδιο συμπερασμάτων προβλέπει κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας και την ανάθεση φύλαξης των ελληνοσκοπιανών συνόρων στην περιοχή της Ειδομένης από την Frontex. Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ κατά τη σημερινή συνάντηση τους συμφώνησαν σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά.

Με την καγκελάριο Μέρκελ μοιραζόμαστε τη γνώμη ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να αποτελούν πολιτική της ΕΕ.— Prime Minister Στο μεταξύ, η κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη: Στο νοσοκομείο Κιλκίς μεταφέρθηκε αγόρι που χτυπήθηκε από ρεύμα στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, από ρεύμα χτυπήθηκαν τρία παιδιά αλλά για το ένα εξ αυτών κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή σε νοσοκομείο.

«Αποτελεί ένδειξη απίστευτης μικρότητας και εθνικής ανευθυνότητας, την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετεί διαρροές, οι οποίες μετά από λίγο διαψεύδονται, υπονομεύοντας την ελληνική προσπάθεια. Ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον realfm 97.8. «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το προσχέδιο θα είναι και το τελικό κείμενο. Δυστυχώς δεν φαίνεται να πληροί ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις που από κοινού συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων στη συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Το προσχέδιο αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για τη χώρα και περνάει κάτω από τον πήχυ. Τον χαμηλό πήχυ, τον οποίο εμείς βάλαμε στον πρωθυπουργό».Απέναντι μας οι χώρες του Βίζεγκραντ.Κακώς βιάζεται να ταυτιστεί μαζί τους χρησιμοποιώντας δημοσιεύματα που διαψεύδονται. «Άμεση υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας για ουσιαστική μείωση των προσφυγικών ροών. Ταχείες διαδικασίες μετεγκατάστασης, καθώς και επείγουσα οικονομική ενίσχυση προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει.

Η Ε.Ε. οφείλει να υπερασπισθεί τις κοινές μας αξίες, αλληλεγγύη, μοίρασμα των ευθυνών, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μαρκ Ρούτε. Επαναλάβαμε την εθνική θέση. (1/4) Αναφορές σε κλείσιμο της οδού των δυτικών Βαλκανίων, άρα και των συνόρων της Ελλάδας προς Βορρά, την επαναπροώθηση στην Τουρκία, τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη και την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας περιλαμβάνει το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

H Γαλλία υποστηρίζει ένα σχέδιο που βασίζεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Φρ. Ολάντ τόνισε ότι πρέπει να είναι «ειλικρινής και αποτελεσματική». Όπως είπε, θα ζητηθεί η δέσμευση της Τουρκίας να καταπολεμήσει τους διακινητές, να δεχτεί την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών που ήρθαν στην Ευρώπη από το έδαφός της, ενώ παράλληλα η Ευρώπη εξετάζει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο Φρ. Ολάντ είπε ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια, καθώς βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και είναι η πρώτη χώρα εισόδου για τους πρόσφυγες. Παραδέχτηκε ότι σήμερα ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός και, όπως είπε ,η Ελλάδα θα δεχτεί σημαντικό αριθμό προσφύγων που συνεχίζουν να έρχονται- και γι' αυτό πρέπει να βοηθηθεί.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο: ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

Κοινό μέτωπο συγκροτούν Ελλάδα και Γερμανία, προκειμένου να μην περάσει το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ρητή αναφορά για κλειστά σύνορα μέχρι το τέλος του 2016 και επιστροφή του χώρου Σένγκεν. Τους 36.419 υπολογίζεται ότι έφταναν το πρωί της Δευτέρας οι παραμένοντες μετανάστες και πρόσφυγες εντός της ελληνικής επικράτειας.

 «Δυστυχώς μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ' όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «εικασίες» την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς. Τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της Ε.Ε. θα αναζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής οι «28».

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου