Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

«Η επανένωση της Κύπρου έχει καταστεί ρεαλιστική πιθανότητα και πρέπει να αδράξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε ομιλία του στην κυπριακή βουλή.

Πάντως, πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να παραμένουν εμπόδια στην επίτευξη τελικής συμφωνίας και σημείωσε πως όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Ο Γερμανός Πρόεδρος της Ευρωβουλής αναφέρθηκε στην επανένωση της χώρας του, αλλά και στο ότι η κυπριακή τραγωδία το 1974, όπως είπε, συνέβη όταν η Ελλάδα και η Πορτογαλία το 1974 και η Ισπανία ένα χρόνο αργότερα μεταμορφώθηκαν από δικτατορίες σε δημοκρατίες.

«Το ήγειρα αυτό για να καταδείξω ότι σε μια περίοδο 40 χρόνων, κάποια από τα κράτη μέλη της ΕΕ απόλαυσαν ελευθερία και σταθερότητα και ενώ η Κύπρος παραμένει μια διαιρεμένη χώρα», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «το ήγειρα για να υπενθυμίσω πόση μακρά είναι ώρα και είναι καιρός να έλθουμε σε μια εποικοδομητική λύση».

Ο κ Σουλτς  είπε πως δεν βρίσκεται εδώ μόνο για να προσφωνήσει το κυπριακό Κοινοβούλιο, αλλά για να ακούσει, για να κατανοήσει καλύτερα και να μάθει «γιατί (το Κυπριακό) σίγουρα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά είναι (θέμα) κυπριακής διαπραγμάτευσης».

«Δεν είναι είμαστε εδώ για να δώσουμε μαθήματα, είμαστε εδώ για να κατανοήσουμε και για να είμαστε διαθέσιμοι, αν πιστεύετε ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε, να είμαστε εποικοδομητικοί», τόνισε. Τέλος, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι το Κυπριακό, η προσφυγική κρίση και η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι διαφορετικά ζητήματα και δεν πρέπει να συνδέονται.

«Θέλω να υπογραμμίσω ένα θέμα για να αποφεύγονται οι παρανοήσεις. Οι διαπραγματεύσεις εδώ είναι ένα στοιχείο, η προσφυγική κρίση είναι άλλο και η διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ένα τρίτο στοιχείο και δεν θα πρέπει να συνδέουμε αυτά τα στοιχεία», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου