Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

ΣΕ ΠΑΡΑΖΑΛΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ – ΗΠΑ

 

Στις 27 Μαΐου η Τουρκία σοκαρίστηκε όταν είδε σε φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter, Αμερικανούς κομάντος να μάχονται στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και να φέρουν, οι Αμερικανοί, στις στολές τους ραμμένα τα κουρδικά σήματα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

 Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας θεωρούνται από την Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία συνδέει τις YPG της Συρίας με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει απελευθερωτικό αγώνα στο εσωτερικό της Τουρκίας, τον οποίο η Άγκυρα επίσης καταγγέλλει ως τρομοκρατία.

Ωστόσο, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τις χώρες συμμάχους των ΗΠΑ, οι YPG όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες αλλά αντιθέτως είναι οι κύριοι στρατηγικοί σύμμαχοι στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές στη Συρία.

Οι ΗΠΑ προσανατολίστηκαν να συμμαχήσουν με τους Κούρδους μετά την αποκάλυψη το καλοκαίρι του 2015 ότι οι «μετριοπαθείς» σουνίτες Άραβες «αντάρτες», που εκπαίδευε η CIA στην Τουρκία με τη βοήθεια (φυσικά) του Ερντογάν, μόλις περνούσαν τα σύνορα και εισέρχονταν στη Συρία δήλωναν Αλ Κάιντα και προσχωρούσαν στην τρομοκρατική οργάνωση με όλο τον ολοκαίνουργιο αμερικανικό οπλισμό τους.

Οι Αμερικανοί τότε σταμάτησαν το πρόγραμμα των 500 εκ. δολαρίων για την εκπαίδευση «μετριοπαθών» σουνιτών ανταρτών εντός της Τουρκίας, έκαναν τον Ερντογάν πέρα, και συμμάχησαν με τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι στα μέσα Οκτωβρίου του 2015 ανακήρυξαν, με τους δημοκρατικούς Άραβες και Ασσύριους συμμάχους τους, τη συγκρότηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Η στροφή που έκαναν οι Αμερικανοί προς τους Κούρδους εγκαταλείποντας την παραδοσιακή τους υποστήριξη στην Τουρκία έχει πιο βαθιές αιτίες. Δεν είναι μόνο ότι ο Ερντογάν «έπαιζε» και συνεχίζει να «παίζει» βρόμικα παιχνίδια με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Είναι ότι ο Ερντογάν σήκωσε κεφάλι και χρηματοδοτούμενος με δεκάδες δισεκατομμύρια από τη Σαουδική Αραβία παριστάνει την περιφερειακή υπερδύναμη, που δεν παίρνει γραμμή από καμιά Ουάσιγκτον, και σχεδιάζει την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Μουσουλμανικού Χαλιφάτου.

Τα αυτοκρατορικά όνειρα του Ερντογάν και η δική του, ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ, πολιτική που ακολουθεί στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και όπου αλλού ανακατεύεται, είναι και ο λόγος που η πραγματική αυτοκρατορία, η Αμερικανική, αποφάσισε να τον συμμαζέψει.

Εάν ο Ερντογάν δεν συμμαζευτεί -που δεν δείχνει τέτοια διάθεση- τότε είναι βέβαιο ότι η Αμερική θα τον αποτελειώσει, είτε μόνο του, είτε μαζί του θα συμπαρασύρει και την Τουρκία. Η συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους στέλνει αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, αλλά η τουρκική ισλαμιστική κυβέρνηση αντί να συμμαζευτεί οδηγεί τα πράγματα στα άκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου