Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Η ΛΕΣΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και η θάλασσά σας είναι θάλασσα αλληλεγγύης δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι -Μουν από την Λέσβο την οποία επισκέφθηκε μετά την Αθήνα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προς τις ελληνικές αρχές, τις τοπικές αρχές της Λέσβου, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους πολίτες της Λέσβου.

Τον ΓΓ του ΟΗΕ συνοδεύει στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ο οποίος ανέφερε πως ο κ Μπαν Κι – Μουν συμφώνησε για τον δίκαιο επιμερισμό της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη. 

Ενα θέμα που θα τεθεί στη σύνοδο για το μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν υποδέχθηκε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου:

 «Σας καλωσορίζω στη Λέσβο και εύχομαι κατά τη διάρκεια της παραμονής σας οι συνομιλίες να είναι παραγωγικές και να συμβάλλουν στη διαχείριση του μεγάλου και πρωτόγνωρου προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος και στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιβαρύνσεων που έχουν δεχθεί οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου», είπε η κυρία Καλογήρου.

Η περιφερειάρχης προσέφερε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ένα δώρο συμβολισμού, ένα ομοίωμα πλοιαρίου που βρέθηκε σε ανασκαφή τάφου στο Αρχοντίκι Ψαρών. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο ταξίδι του στη Λέσβο σήμερα «συναντήθηκε με πρόσφυγες από χώρες του κόσμου που έχουν υποφέρει πολύ» όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Είχε όμως την ευκαιρία να συναντηθεί και να ευχαριστήσει δημόσια «τις ελληνικές αρχές, τις τοπικές αρχές της Λέσβου, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και τους πολίτες της Λέσβου με την εξαιρετική βοήθεια που παρείχαν».

Μετά από τις επισκέψεις του στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που έχει φτιάξει ο Δήμος Λέσβου και το χοτ σποτ της Μόριας ο κ. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποχαιρετώντας τους ανθρώπους που τον φιλοξένησαν στο δημοτικό κήπο της Μυτιλήνης έσπευσε να δηλώσει πως «οι πρόσφυγες αυτοί πέρασαν τα πάνδεινα. 

Και οι άνθρωποι της Λέσβου δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και η θάλασσά σας είναι η θάλασσα της αλληλεγγύης». «Ανοίξατε, είπε προς τους κατοίκους της Λέσβου, τις καρδιές σας και τα σπίτια σας για να υποστηρίξετε αυτούς τους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη σας. 

Οι οικογένειες των προσφύγων με τις οποίες συναντήθηκα σήμερα μοιράστηκαν μαζί σας τις ελπίδες τους. Σχολεία για τα παιδιά τους και δουλειές ώστε εκείνοι να προσφέρουν στις οικογένειές τους. Θέλουν επίσης την ευκαιρία να ανταποδώσουν στην κοινότητα όσα έχει κάνει για εκείνους. Θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα μακρινό όνειρο».

Ο κ. Μπαν Κι Μουν τόνισε πως «οι συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες είναι πάρα πολύ κακές. Πάρα πολλοί από αυτούς είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ φτωχικές συνθήκες. Τα μισά από τα παιδιά των προσφύγων δεν πηγαίνουν σχολείο. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να ζητιανεύουν στους δρόμους ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. 

Οι προκλήσεις όλο και αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες οικογένειες από όλο τον κόσμο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κάθε μήνα 450 άτομα χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Ο αριθμός αυτός, είπε, αντιστοιχεί σε δύο γεμάτα αεροπλάνα που διασχίζουν τον Ατλαντικό. Κι αυτό συμβαίνει κάθε μήνα που περνάει». 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζοντας την διεθνή κοινότητα υποστήριξε πως «η διεθνής κοινότητα θέλει να βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων αυτών και θέλει να αντιμετωπίσει όλους τους παράγοντες που δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να ενωθούμε, είπε, και να αντισταθούμε στα εμπόδια που υψώνονται στους ανθρώπους αυτούς, στη μισαλλοδοξία αλλά και να αντιταχθούμε στους ανθρώπινους διακινητές».

Ο κ. Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να ανταποκριθούν διαμορφώνοντας μια ανθρωπιστική προσέγγιση που εστιάζει στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποχρεωτική κράτηση δεν είναι λύση, είπε, και πρέπει να σταματήσει αμέσως. 

Ας δουλέψουμε όλοι μαζί προκειμένου να γίνει εφικτή η μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών προκειμένου να βρούμε νόμιμες οδούς για εκείνους. Αναγνωρίζω, υποστήριξε ακόμα, ότι υπάρχουν δυσκολίες αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν οι δυνατότητες και οι ευκολίες για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου