Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ! ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ...

 

Για οριστική στροφή των Αμερικανών υπέρ του PYD, των Κούρδων της Συρίας, μιλούν δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, εκφράζοντας ανησυχία, αν όχι πανικό.

Φαίνεται πως η ζώνη που ήλπιζε η Άγκυρα να δημιουργηθεί στο συριακό έδαφος τελικά, θα είναι κουρδικής επιρροής που σημαίνει πως θα ενώνει τα δυο κουρδικά τμήματα της βορείου Συρίας και θα δημιουργεί τον Βόρειο Κουρδικό Διάδρομο.

Η εξέλιξη αυτή πλήττει σοβαρά την τουρκική πολιτική στη Συρία, καθώς πλήττονται όλες οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει ότι με τη βοήθεια του Προέδρου Ομπάμα και των Ευρωπαίων θα αποτρεπόταν η έξοδος των Κούρδων στη Μεσόγειο. Ήδη Γάλλοι κομάντος πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων εναντίον του ISIS.

Αυτή την στιγμή ο στόχος των Κούρδων είναι να ενώσουν το Kobani με την κουρδική ζώνη του Afrin στα δυτικά, ενοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους με προοπτική σε δεύτερη φάση να αποκτήσουν πρόσβαση στην Μεσόγειο.

Εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα μήπως η πρόσβαση αυτή γίνει μέσω της τουρκικής επαρχίας του Hatay, μιας επαρχίας που σύμφωνα με την Συρία κατέχει παράνομα η Τουρκία σαν το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η αλαζονεία του Τούρκου Προέδρου έχει δημιουργήσει οικονομική αλλά και στρατιωτική ασφυξία στη χώρα του. Να πάρει στήριξη από τη Ρωσία, όπως διαρρέεται ότι επιθυμεί, μάλλον είναι αδύνατον.

Η δεύτερη και πιο πιθανή ίσως επιλογή του Τούρκου προέδρου είναι να οδηγήσει την χώρα σε απ’ ευθείας σύγκρουση, με αφορμή το Κουρδικό εναντίον και των δυο υπερδυνάμεων, που απλά θα διαλύσει την Τουρκία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου