Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ – ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Πέμπτης. Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση.

Μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, η Ευρώπη ανησυχεί για ενδεχόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω Τουρκίας, ενώ οι Βρυξέλλες και ειδικότερα το Βερολίνο έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με την Άγκυρα, η οποία εκβιάζει με το προσφυγικό για το ζήτημα της βίζας των Τούρκων πολιτών που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το προσφυγικό θα είναι και ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από τις 19 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ενδεχόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, καθώς οι δυο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τις νέες συνθήκες στις οποίες «βαδίζει» το προσφυγικό μετά και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούσαν πως πέρα από ένα γενικό πλάνο για τις επαφές που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει κλείσει κανένα ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου