Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΤΩΡΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΛΙΓΩΝ ΕΥΡΩ

 

Με επιθετική πολιτική σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τους δανειστές, ο Υπουργός Εργασίας, το φθινόπωρο, όταν ανοίξει το μέτωπο του εργασιακού, προβάλλοντας ως επιχείρημα την γενικευμένη απορρύθμιση που επικρατεί στην αγορά εργασίας  αλλά και το κοινό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων ,το οποίο  ωστόσο φαίνεται ότι έχει διαρραγεί.

«Για πρώτη φορά δεν κινούμαστε αμυντικά  αλλά θετικά και επιθετικά για να αποκρούσουμε αυτά που θέλουν οι δανειστές- επισημαίνει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος - Εμείς ζητάμε να αναστραφεί η απορρύθμιση, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Στις 16 με 17 Σεπτεμβρίου , το υπουργείο θα διοργανώσει  διεθνές συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν  υπουργοί χωρών της ΕΕ και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων για να δοθεί έμφαση στον ευρωπαικό προσανατολισμό  σε αντίθεση με τον δρόμο που προτείνει το ΔΝΤ.

Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν επιδείνωση βασικών μεγεθών που αφορούν τη "φύση" των συμβάσεων εργασίας, το ποσοστό της ανεργίας, την παραγωγικότητα της εργασίας και το ύψος των μισθών του ιδιωτικού τομέα από τον Ιανουάριο του 2015.
  
Από την άλλη πλευρά, η ΕΣΕΕ  και η ΓΣΕΕ έχουν επικρίνει τις θέσεις που προέβαλε ο ΣΕΒ  και οι οποίες  βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων συνυπέγραψαν στην πρόσφατη συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτικών φορέων.

Ο ΣΕΒ που τάσσεται ανοιχτά υπέρ των ομαδικών απολύσεων δίνει έμφαση στην «οικοδόμηση ενός συστήματος  που θα είναι απαλλαγμένο από τις ατέλειες και τα σφάλματα του παρελθόντος, που θα ευθυγραμμίζεται με τις δυναμικές ευρωπαϊκές οικονομίες ως προς τους στόχους, τις προοπτικές και τα εργαλεια πολιτικής»

Μιλώντας στην ΕΡΤ. ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή, σημειώνοντας  ότι η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και όχι απολύσεις, ενώ επέκρινε το ΔΝΤ για την επιμονή του σε αυτά τα θέματα λέγοντας πως «οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του ΔΝΤ δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και δεν ταιριάζουν με το DNA της».

Σε ότι αφορά τις συντάξεις διαβεβαίωσε πως δεν θα περικοπεί καμία κύρια σύνταξη, ενώ είπε πως θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις λίγων ευρώ λόγω επανυπολογισμού των εισφορών υγείας.

Ανέφερε πως με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν μεσοσταθμικά 8-10% για το 20% των συνταξιούχων. Ανάλογη θα είναι όπως ανέφερε η περικοπή για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου