Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Νέους διαδρόμους για να φτάσουν στην Ευρώπη βρίσκουν οι πρόσφυγες. Προβληματισμός στην Ελλάδα. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία όπως φαίνεται αυξάνονται και πάλι οι προσφυγικές ροές.

Η χώρα μας βρίσκεται σε δύσκολη θέση και προβληματίζεται για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός νέου «κύματος» προσφύγων την ώρα που εμφανίζει σοβαρές δυσκολίες να διαχειριστεί τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας νέες διόδους. Ειδικότερα, βορειότερα, στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία αλλά και με την Ελλάδα στον Έβρο, μεταφέρεται το τελευταίο διάστημα σημαντικό μέρος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών -στη Βουλγαρία.

Με αριθμό ίσο και μεγαλύτερο από αυτόν που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα- ενώ στα ελληνικά νησιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία μέσα σε έναν περίπου μήνα έφτασαν περί τους 2.500 πρόσφυγες-μετανάστες.

Αριθμός πάντως που ήταν σχεδόν διπλάσιος από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, προκαλώντας προβληματισμούς στην ελληνική κυβέρνηση, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην εφαρμογή από την πλευρά της συμφωνίας με την ΕΕ για τη διαχείριση των προσφύγων.

Και ενώ πληθαίνουν την ίδια ώρα οι πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανία να ετοιμάζει plan B για την περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας, ακόμη και με την άσκηση οικονομικής πίεσης προς την Ελλάδα, ώστε να δεχτεί να συγκρατήσει και να υποδεχτεί έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων-μεταναστών, όπως αποκάλυψε το Der Spiegel.

Για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων μεταναστών που πέρασαν στη Βουλγαρία, παρά το φράχτη που έχουν σηκώσει οι βουλγαρικές αρχές, καλύπτοντας σχεδόν τη μισή απόσταση των συνόρων τους με την Τουρκία.

Τα μέτρα που παίρνουν, ήταν ίσως μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνων που πέρασαν στην Ελλάδα, όπως παραδέχθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκιόργκι Κόστο.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι από την 1η Αυγούστου στη Βουλγαρία έχει καταγραφεί στη Βουλγαρία η είσοδος περίπου 1.800 «παράνομων μεταναστών» όταν ο αριθμός των προσφύγων - μεταναστών που πέρασαν στην Ελλάδα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρώτες 17 ημέρες του Αυγούστου ήταν στα 1.577 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ήδη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ έχει ζητήσει εκτάκτως από την ΕΕ ενίσχυση για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας του με την Τουρκία με δυνάμεις της Frontex, με ελικόπτερα, σκάφη αλλά και πρόσθετο εξοπλισμό.

Το κίνητρο για τις βόρειες χερσαίες διαδρομές τόσο μέσω Βουλγαρίας όσο και από την περιοχή του Έβρου είναι ότι πρόσφυγες - μετανάστες αποφεύγουν τον εγκλωβισμό τους στα ελληνικά νησιά, αναζητώντας τρόπους ώστε να φτάσουν στην Κεντρική - Δυτική Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την εμπλοκή τους σε διαδικασία ασύλου είτε στην Ελλάδα είτε στη Βουλγαρία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου