Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Επόμενο μεγάλο στοίχημα στη Συρία είναι η ασφαλής μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις ρημαγμένες περιοχές, καθώς παραδόξως η εκεχειρία δείχνει να κρατά.

Την ικανοποίηση του για το βαθμό υλοποίησης της εκεχειρίας εξέφρασε ο ΟΗΕ με τον ειδικό απεσταλμένο στην εμπόλεμη χώρα Στάφαν ντε Μιστούρα να επιβεβαιώνει ότι αυτή τηρείται «ως επί το πλείστον».

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα σημείωσε χθες από τη Γενεύη πως τα φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα κινηθούν πολύ σύντομα και θα παραδώσουν υλικά ακόμα και στο ανατολικό Χαλέπι, το τμήμα που βρίσκεται σε αποκλεισμό από τους Σύρους αντάρτες.

Για σημαντική μείωση της βίας στη Συρία, με ελάχιστα μεμονωμένα περιστατικά, μίλησε ο ίδιος. Δεκάδες μικρο-αψιμαχίες καταγράφηκαν τόσο στην πολιορκημένη μεγαλούπολη όσο και στα περίχωρα της Χομς.

«Πηγές στο έδαφος, που έχουν την σημασία τους, ανάμεσα τους και μέσα στην πόλη του Χαλεπιού, σημειώνουν πως η κατάσταση βελτιώθηκε δραστικά χωρίς την ύπαρξη αεροπορικών επιδρομών», ανέφερε.

Ωστόσο, ο ανεφοδιασμός εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων με τρόφιμα και φάρμακα στο Χαλέπι, την ανατολική Δαμασκό, τη Χομς, τη Χάμα και αλλού – δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς ο μεν ΟΗΕ δεν έχει πειστεί για την ασφάλεια του προσωπικού του.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Ρώσοι σύμμαχοί της δεν επιτρέπουν για την ώρα σε δεκάδες τουρκικά φορτηγά να εισέλθουν χωρίς διεθνή έλεγχο στο Χαλέπι, αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανόν να μη μεταφέρουν μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο αμερικανικός στρατός δήλωσε χθες ότι τρεις επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού κράτους στη Συρία πρόσφατα μπορεί να έχουν σκοτώσει άμαχο πληθυσμό.

Η κεντρική διοίκηση των δυνάμεων των ΗΠΑ είπε σε γραπτή δήλωση ότι οι επιθέσεις κοντά στη Ντάιζ Αζ Ζορ στις 7 Σεπτεμβρίου, κοντά στη Ράκα στις 10 Σεπτεμβρίου και κοντά στην Ας Σαντάντα στις 12 Σεπτεμβρίου μπορεί να οδήγησαν στο θάνατο άμαχου πληθυσμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου