Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΟΑΜΥΝΑΣ

 

Η οδηγία που τους είχε δοθεί ήταν σαφής: «Να είστε αθόρυβοι». Στα τέλη Μαΐου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στελέχη φορέων που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Φυσικό Αέριο) κλήθηκαν μαζί με ιδιώτες ερευνητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και τουλάχιστον έναν μαθητή λυκείου, να λύσουν την πιο απαιτητική δοκιμασία της εθνικής άσκησης προσομοίωσης κυβερνοεπιθέσεων.

«Διαβαθμισμένα αρχεία έχουν διαρρεύσει από εταιρεία η οποία υλοποιεί πρότζεκτ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», ανέφερε το σενάριο που διάβαζαν στις οθόνες των φορητών υπολογιστών τους. Αποστολή τους ήταν να βρουν ποιες πληροφορίες κλάπηκαν και να ξετρυπώσουν τον επίορκο υπάλληλο που διακίνησε τα απόρρητα αρχεία.

Οι συμμετέχοντες στην άσκηση έπρεπε σε πραγματικό χρόνο να διεισδύσουν στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας και να αναλύσουν ευπάθειες, ενώ μπορούσαν να συμβουλεύονται και δικηγόρους για να διασφαλίζουν ότι πορεύονται με πλήρη νομιμότητα.

Κάθε βήμα της έρευνάς τους έκρυβε εκπλήξεις. Εντόπισαν ύποπτα e-mail στελέχους της εταιρείας και αποκωδικοποίησαν κρυπτογραφημένα μηνύματα που μοιραζόταν ο ένοχος μέσω Τwitter. Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά στάδια της δοκιμασίας, βρήκαν κρυμμένο μήνυμα σε ηχητικό αρχείο τύπου .wav το οποίο διάβασαν κάνοντας αποτύπωση σε φάσμα συχνοτήτων.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον έξι μήνες σχεδιασμού και προετοιμασίας των επτά επεισοδίων της άσκησης που φέρει την ονομασία «Πανόπτης» και διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2010, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Τον περασμένο Μάιο οι συμμετέχοντες όλων των ομάδων ξεπέρασαν συνολικά τους 200. 

Από τον Οκτώβριο ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών- ΕΕΛΛΑΚ (σύμπραξη πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και κοινωφελών φορέων) θα επαναλάβει σε έξι μονοήμερα εργαστήρια και ένα διήμερο σεμινάριο όλα τα επεισόδια της τελευταίας άσκησης «Πανόπτης», με τη συμμετοχή να είναι ανοιχτή σε όποιον ενδιαφέρεται να εμβαθύνει σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων.

«Σκοπός των σεμιναρίων είναι καταρχήν η ομάδα που έλαβε μέρος στην περυσινή άσκηση να αναλύσει και να αξιολογήσει τις μεθόδους που χρησιμοποιήσε ώστε όλοι να γίνουν κοινωνοί της σχετικής γνώσης.

Η διεύρυνση της ομάδας είναι επίσης πολύ σημαντική τόσο για την προετοιμασία για την επόμενη άσκηση ''Πανόπτης'' όσο και για τη δημιουργία μιας μόνιμης κοινότητας για θέματα κυβερνοασφάλειας», λέει ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών- ΕΕΛΛΑΚ. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου