Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΠΕΘΑΝΑΝ ΖΗΤΩ ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ;

 

Τελείωσε πια και ο....… τηλεοπτικός μαραθώνιος, προκειμένου να χρισθούν οι νέοι Έλληνες αυτοκράτορες της ελληνικής τηλοψίας!.. Έτσι, λοιπόν, λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα, μετά από σχεδόν 70 ώρες διαδικασίας,

Η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες έλαβε τέλος και οι άδειες αυτές πηγαίνουν σε... δύο παλιούς και δύο νέους ιδιοκτήτες, στους τηλεοπτικούς σταθμούς Σκάι και ΑΝΤ1 και στις εταιρείες των Μαρινάκη και Καλογρίτσα, έναντι συνολικού ποσού που ανέρχεται σε 246 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι 4 εταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό και τα ποσά που έδωσαν είναι:

1.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατ. ευρώ

2.ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατ. ευρώ.
 
3.ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατ. ευρώ.
 
4.EGO,ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατ. ευρώ. Δεν θα μπούμε τώρα στην διαδικασία να μιλήσουμε για τα παρασκήνια και τόσα άλλα που γράφονται αυτή τη στιγμή, αφού, ούτως ή άλλως, οι ειδήσεις που μπορούσαν να διαρρεύσουν μέσα από το … «πειθαρχείο» της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ήσαν το λιγότερο μηδαμινές.

Ίσως, για λόγους ιστορικούς, θα έπρεπε ν’ ακούσουμε τι είπε ο εκπρόσωπος του ομίλου Σκάι, ο κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο οποίος είπε ότι ο Σκάι αναδείχθηκε υπερθεματιστής στον πρώτο γύρο της διαδικασίας, για την πρώτη άδεια, και μίλησε για «χιτσκοκική διαδικασία»:

«Η πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα ήταν του Σκάι και κατάφερε να έχει τη λιγότερη τιμή απ’ όλους. Αυτό απαίτησε έναν προσεκτικό σχεδιασμό, ένα ραντεβού στα τυφλά και με την τύχη, αλλά το κυριότερο μεγάλη ψυχραιμία και κρίσιμες αποφάσεις» είπε ο κ. Κιμπουρόπουλος και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου και μπήκαν οι υπόλοιποι. 

Εκεί θα δείτε, από την εξέλιξη των πραγμάτων, τι έχει γίνει (...). Εμείς δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα για άρση ομηρίας και συνέχιση της λειτουργίας ». Δεν ξέρουμε αν οι νέοι τηλεοπτικοί αυτοκράτορες «διαπραγματεύτηκαν λύτρα για άρση της ομηρίας και συνέχιση της λειτουργίας τους». 

Ξέρουμε όμως ότι επί 27 ολόκληρα χρόνια οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί «δεν είχαν δώσει δεκάρα τσακιστή», που λέει ο λαός, κι ας είχαν στην δική τους ομηρία τις κρατικές συχνότητες! Εν πάση περιπτώσει «ό γέγονε γέγονε», που έλεγε και ο Πιλάτος στους Ιουδαίους. 

Αυτή τη στιγμή - ή τουλάχιστον από σήμερα- διαμορφώνεται ένα άλλο τηλεοπτικό σκηνικό και οι νέοι καναλάρχες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι διαθέτουν πλέον ένα ισχυρότατο μέσο, όπως είναι οι τηλεοπτικές άδειες, βάσει των οποίων θα πρέπει να χαράξουν την δική τους στρατηγική, σε μια λογική, που δεν πρέπει να απέχει και πολύ από τις πατροπαράδοτες αξίες μας.

Θα μου πείτε: Αυτό είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Πολύ σωστά. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, ορισμένοι εξ αυτών των καναλαρχών ακόμη πιστεύουν ότι «έχουν κάποιες ιδέες και αυτές προωθούν από τα κανάλια τους», όπως είπαν σε μία από τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ανεξαρτησία γνώμης στα κανάλια τους!

Έχουμε, λοιπόν, καιρό να μιλήσουμε για όλα αυτά και ανάλογα με το πώς κινούνται στο χώρο τους οι νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Με καλοπροαίρετη κριτική και ανυστερόβουλες τοποθετήσεις. 

Προς το παρόν, όμως, με όλα αυτά που είδαμε να διαδραματίζονται τελευταία, για την απόκτηση νομίμων τηλεοπτικών συχνοτήτων, παραφράζοντας ένα παλιό ρητό και διερωτώμενοι προς εαυτούς και αλλήλους, θα αναφωνούσαμε κι εμείς για τους νέους τηλεοπτικούς αυτοκράτορες: Οι καναλάρχες πέθαναν, ζήτω οι καναλάρχες; Ο καιρός θα το δείξει!..

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου