Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

 

Τροπολογία με την οποία προτείνει την επιβολή προστίμου 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στις χώρες που δεν υποδέχονται πρόσφυγες υιοθέτησε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ε.Ε.

Η τροπολογία υποστηρίχθηκε από τις χώρες του μεσογειακού Νότου, αλλά και τη Γερμανία, που συμμετείχαν την Παρασκευή στην Σύνοδο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι μεσογειακές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εμφάνισαν ενιαίο μέτωπο στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε στην Μπρατισλάβα στο πλαίσιο της Σλοβακικής Προεδρίας.

Οι 7 χώρες του Group Med (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Πορτογαλία), υποστήριξαν δύο τροπολογίες στα συμπεράσματα της διάσκεψης, πρωτοβουλία η οποία απέφερε θετικά αποτελέσματα.

Μία από τις δύο τροπολογίες ήταν ελληνική και ζητούσε την εφαρμογή των αποφάσεων της Ε.Ε. για μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων βάσει ποσόστωσης στις χώρες της Ε.Ε. και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης την εφαρμογή της πρότασης για επιβολή προστίμου 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα.

Η Προεδρία, με την υποστήριξη των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) αρνήθηκε την ενσωμάτωση των τροπολογιών, αλλά η ελληνική πλευρά απείλησε ότι θα μπλοκάρει την υπογραφή της «Διακήρυξης της Μπρατισλάβας».

Στο πλευρό της ελληνικής θέση βρέθηκαν οι χώρες του Group Med και η γερμανική αντιπροσωπεία με αποτέλεσμα να ενσωματωθούν οι εν λόγω τροπολογίες.

Την ελληνική Βουλή εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κώστας Δουζίνας, και τα μέλη της επιτροπής Γιώτα Κοζομπόλη (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνος Τσιάρας (βουλευτής Ν.Δ.).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου