Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΕΣΡ/ «ΝΤΕΡΜΠΙ» ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

Στη Βουλή θα μεταφερθεί από τη Δευτέρα η αντιπαράθεση για το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία να ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις προτάσεις που έχουν να καταθέσουν.

Και είναι το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων που θα ουσιαστικά θα οδηγήσει είτε σε συγκρότηση ΕΣΡ, είτε σε θεσμικό αδιέξοδο. Τι ακριβώς θα γίνει τη Δευτέρα; Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συγκληθεί προκειμένου να συζητήσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ καθώς, όπως αποφάσισε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου.

Για ποιο λόγο δεν υπάρχει ΕΣΡ; Το ΕΣΡ είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Τα μέλη του επιλέγονται από τη Βουλή, συνεπώς είναι απαραίτητη και η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη σχετική διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία αρνείται να συναινέσει στην επιλογή μελών, καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Θα συναινέσει τώρα η ΝΔ στη συγκρότηση ΕΣΡ; Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, προϋπόθεση για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ είναι η κατάργηση του νόμου Παππά, κάτι που θα προβλέπει άλλωστε η δική της πρόταση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναφέρει το σύνολο των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι θα καθορίσει τη στάση του όταν εξετάσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν για την αδειοδότηση των καναλιών.

Τι απαντά η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση απαντά πώς το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση, ορίζονται από την ίδια. Και επιμένει πως ο νόμος Παππά είναι «ζωντανός», με εξαίρεση το σημείο για το ΕΣΡ. Συνεπώς το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να επιμείνει στη στάση της: τέσσερις άδειες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας. 

Τι λέει η Ευρώπη για αυτό; Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανάλαβε ότι πρόκειται για θέμα που άπτεται του εθνικού δικαίου. Συνεπώς, τι περιμένουμε τη Δευτέρα; Είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούμε μπροστά στην αρχή ενός αδιεξόδου. Αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νόμο, τότε η ΝΔ ίσως συνεχίσει να μπλοκάρει τη συγκρότηση ΕΣΡ, αν και αυτό μπορεί πλέον να έχει πολιτικό κόστος για την αντιπολίτευση.

Το βέβαια είναι πώς για να έχουμε νέο καθεστώς αδειοδότησης, απαιτούνται ευρείες συναινέσεις. Παράλληλα συνεχίζεται ο αναβρασμός στις τάξεις της Δικαιοσύνης μετά και τις, συνεχιζόμενες, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών,  ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ συνιστά «πρόσκαιρη μόνο νίκη των ολιγαρχών».

Κατηγορεί επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο ότι «διατάσσει το Δημόσιο να επιστρέψει 258 εκατομμύρια σε έχοντες και κατέχοντες και δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα που απέφερε η διαγωνιστική διαδικασία του Αυγούστου» για να σχολιάσει: «Μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία και ύβρι στο 30% των πολιτών της χώρας που βιώνει συνθήκες φτώχειας και οικονομικής ασφυξίας» αναφέρει.

Την πλήρη αποδοκιμασία τους για τις ανοίκειες επιθέσεις που δέχονται οι δικαστές του ΣτΕ, αλλά και για την έλλειψη σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των δικαστικών λειτουργών εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κάνουν μάλιστα λόγο για «νέα φαινόμενα που καταδεικνύουν τον εκπεσμό της δημόσιας ζωής της χώρας».

Το Δ.Σ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου «τονίζει ότι ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων συνιστά, κατά το Σύνταγμα, θεμελιώδη υποχρέωση της δικαστικής λειτουργίας και ότι σε μια δημοκρατική πολιτεία είναι μεν αποδεκτή η κριτική των δικαστικών αποφάσεων, ως ανθρώπινων δημιουργημάτων, πλην όμως είναι επικίνδυνη η υπονόμευση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης και της αρχής της διακρίσεως των λειτουργιών».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου