Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

H ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Βασικές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε:
1.Ανακωχή και συμπάθειαΗ συνάντηση Τσίπρα με Αρχιεπίσκοπο έφερε τη λύση για τα θρησκευτικά και όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, θα συνεχιστεί ο διάλογος πολιτείας - εκκλησίας για τις αλλαγές. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και όλοι οι συμμετέχοντες βγήκαν από το Μαξίμου ευχαριστημένοι.

2. Ασταμάτητο το ΔΝΤ.
Απαισιόδοξο ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους τελικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι, εκφράζει το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι το χρέος της θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου. 

Έτσι, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ουσιαστικά στέλνει νέο μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι πρέπει να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους και να ελαφρύνουν το χρέος. 

Σημειώνεται ότι σε έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι ιθύνοντες οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα εμφανίζει ανάπτυξη 0,1% φέτος και 2,8% του χρόνου, έναντι των στόχων του προϋπολογισμού για ύφεση 0,3% και ανάπτυξη 2,7%, αντίστοιχα.

3. Μείον δύο από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών.
Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την απόφαση του πρόεδρου του Νικολάου Σακελλαρίου, την περασμένη Παρασκευή να αναβάλει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες και την αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των μελών του δικαστηρίου και του ίδιου του προέδρου. 

Δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με επιστολές τους παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αντιδρώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση για την αναβολή της διάσκεψης.

4. Κόφτη στις δαπάνες βάζουν οι Έλληνες
 Περιορίστηκαν περαιτέρω πέρυσι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών της χώρας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η µέση µηνιαία δαπάνη ανήλθε στα 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας µείωση 2,8% ή 40,95 ευρώ σε σύγκριση µε το 2014. 

Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, το µεγαλύτερο µερίδιο των δαπανών του µέσου προϋπολογισµού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,7%) και ακολουθούν η στέγαση (13,3%) και οι µεταφορές (12,8%), ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο µικρότερο µερίδιο των δαπανών (3,3%).

5. Ο Σόιμπλε θα μειώσει τους φόρους (όχι εδώ, στη Γερμανία).
Μειώσεις φόρων 6,3 δισ. ευρώ κατ' έτος προωθεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με δημοσίευμά της η Handelsblatt. 

Στόχος είναι η τόνωση της εγχώριας ζήτησης, αλλά και να αποκρουστούν οι επικρίσεις από το εξωτερικό για το ότι η προσανατολισμένη στις εξαγωγές γερμανική οικονομία συμβάλλει στην ανισορροπία του διεθνούς εμπορίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου