Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Επιχείρηση «ασφαλείας» ξεκίνησε το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και κωδική ονομασία Operation Sea Guardian.Η επιχείρηση αυτή όμως έχει στόχο την παρακολούθηση της ρωσικής ναυτικής δύναμης και με την συμμετοχή του  υπερσύγχρονου υποβρυχίου  «Παπανικολής»  από ελληνικής πλευράς.

Η επιχείρηση έρχεται ως απάντηση του κατάπλου του αεροπλανοφόρου «Κουζνέτσωφ» στην συριακή βάση της Ταρτούς. «Η επιχείρηση Sea Guardian έχει ευρύτερο πεδίο εφαρμογής προσαρμοσμένο σε ένα ευρύτερο φάσμα  απειλών στη θάλασσα», ανακοίνωσε  το ΝΑΤΟ. 

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Sea Guadian, ήδη περιπολούν τρία πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ και δύο υποβρύχια. Πρόκειται για την ιταλική φρεγάτα Aviere ITS, την  βουλγαρική φρεγάτα BGS Verni, την  τουρκική φρεγάτα TCG Gemlik, και το ελληνικό υποβρύχιο «Παπανικολής» , μαζί με το ισπανικό  υποβρύχιο «Mistral», που διεξάγουν ήδη  τις πρώτες περιπολίες στην κεντρική Μεσόγειο .

Φυσικά θα υπάρχει και εναέρια υποστήριξη. οι πρώτες περιπολίες θα υλοποιηθούν  στις  17 Νοεμβρίου του 2016, σύμφωνα με το νατοϊκό επιτελείο στην Νάπολη.«Η επιχείρηση Sea Guardian έχει τρεις βασικές αποστολές: θαλάσσια επίγνωσης της κατάστασης,  καταπολέμηση της τρομοκρατίας και  ανάπτυξη ικανοτήτων.

Θα μπορούσαν να προστεθούν και πρόσθετα καθήκοντα, εάν αποφασιστεί από τους Συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της διεξαγωγής αποστολής απαγόρευσης διάπλου, της καταπολέμησης της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας », ανακοίνωσε το ίδιο το  ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένη να συνδράμει. Θα χρειαστούν ωστόσο ειδικές διπλωματικές ικανότητες για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις μας με τη Ρωσία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου