Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΕΜΕΙ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

 

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σκιάζονται από έναν τόνο αβεβαιότητας μετά τις αμερικανικές εκλογές και το δημοψήφισμα του Brexit, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλος οικονομικός αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία βραχυπρόθεσμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

«Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα μετά την απόφαση για το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές», ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του. 

«Ωστόσο, δεν αναμένεται αρνητικός αντίκτυπος βραχυπρόθεσμα από τη σημερινή οπτική γωνία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μάλλον συνέχισε να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κ. Μέρκελ. Στη συνομιλία τους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη οι μακροχρόνιοι δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας να έχουν συνέχεια.

Η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να μην αγνοήσει τις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία και το Χαλέπι, όταν καθίσει για να συζητήσει με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, δίνοντας το στίγμα ενός ακόμα φόβου της Γερμανίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, δήλωσε επίσης πως το ΝΑΤΟ θα είναι «νεκρό» αν οποιοδήποτε από τα μέλη του αρνηθεί να προστρέξει για να υπερασπιστεί ένα άλλο που δέχεται επίθεση.

Ο Τραμπ είχε εγκωμιάσει επανειλημμένα τον Πούτιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και είχε αμφισβητήσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπίζονται συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν επωμίζονται οι ίδιοι το μερίδιο που τους αναλογεί από το οικονομικό κόστος της συμμαχίας.

«Είναι καλό πράγμα όταν ο νέος αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει αμέσως διάλογο με τον ρώσο πρόεδρο. Είναι καλό και έχει την πλήρη υποστήριξή μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, μέλος της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Πέραν της επίσημης ωστόσο διαρροής, το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται τόσο στη στάση που θα κρατήσει ο Μπαράκ Ομπάμα στο ταξίδι του στο Βερολίνο μετά την Αθήνα και για το θέμα του χρέους, όσο και στις βραδυφλεγείς βόμβες των προστίμων σε Deutsche Bank και Volkswagen από τις ΗΠΑ που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη γερμανική οικονομία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου