Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΥΟΥΝ!

 

Στη βορειοανατολική Τουρκία βρίσκεται ένα χωριό, που ελάχιστοι γνωρίζουμε και δεν έχει χάσει την ελληνικότητά του. Θυμίζουμε πως η Συνθήκη της Λωζάνης προέβλεπε ανταλλαγή πληθυσμού με γνώμονα το θρήσκευμα και όχι την εθνικότητα.

Παρέμειναν λοιπόν στην Τουρκία εξισλαμισμένοι Έλληνες, που διατήρησαν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του Έθνους μας. Η γλώσσα που ομιλούν είναι μία εκδοχή της ελληνικής, που θυμίζει πολύ την ελληνιστική κοινή.

Πρόκειται για την Ότσενα (σήμερα ονομάζεται Köknar), η οποία βρίσκεται μία ανάσα από την κωμόπολη του Κατοχωρίου (σημερινό Çaykara), στην επαρχία του Όφεως, στην Τραπεζούντα, στην οποία διαμένουν και άλλοι ελληνόφωνοι πληθυσμοί, όπως η Τόνγια και (σε λιγότερο βαθμό) η Ματσούκα.

Το συγκεκριμένο ελληνόφωνο χωριό όμως, στο οποίο η ελληνική γλώσσα μέσω του οφίτικου ιδιώματος της ποντιακής διαλέκτου παλεύει χρόνια τώρα να κρατηθεί στη ζωή, διαθέτει πλέον ένα πολύ ξεχωριστό στοιχείο.

Το συγκεκριμένο χωριό είναι το αρίστων. Όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, οι 11 από τους 34 μαθητές του σχολείου του χωριού, συμμετείχαν και φέτος σε παντουρκικό διαγωνισμό.

Διατυπώθηκαν 120 ερωτήματα μέσα από 6 μαθήματα, από τα οποία προέκυψαν 3 νικητές. Για να είμαστε πιο ακριβείς ο λόγος είναι για τρεις νικήτριες, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αν σκεφτούμε τη θέση της γυναίκας στην Τουρκία.

Η Φούλια Σισμέκ πήρε το πρώτο βραβείο έχοντας 117 σωστές ερωτήσεις, η Τελφίν Τατλί το δεύτερο με 116 και η Ζεϊνέπ Τουρσούν το τρίτο με 108. Η επιτυχία αυτή αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τα όσα είπε κάτοικος της περιοχής. «οι μαθητές δεν πήγαν ποτέ τους φροντιστήριο.

Δεν υπάρχει καν φροντιστήριο στην περιοχή. Απλά διαβάζουν πολλά βιβλία. Για παράδειγμα, αν μια ώρα κάνουν μάθημα, μια ώρα διαβάζουν βιβλία και κάνουν εκδρομές στα βουνά και στην Τραπεζούντα. Πολλές φορές τους πηγαίνουν ακόμα και στο γήπεδο. Όλα τα έξοδα των παιδιών καλύπτονται από εθελοντές».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου