Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ

 

Μέσα σε ένα χρόνο οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού πέρυσι τον Νοέμβριο, η Δύση περίμενε με κομμένη την ανάσα την εκδίκηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με ένα χτύπημα στη γείτονα, ώστε να βρει αφορμή το ΝΑΤΟ να εισχωρήσει περισσότερο στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν, όμως, όχι μόνο δεν εξαπέλυσε επίθεση, αλλά κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει τον Ρ.Τ. από εχθρό, "φίλο" και να τον έχει στο χέρι. Εκμεταλλευόμενος τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, προσφέρει συμφωνίες και αναγκάζει τον Ερντογάν να υποχωρήσει σε θέματα που αφορούν το μέτωπο της Συρίας και να "εκδιώξει" τις ΗΠΑ από την περιοχή.

Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Τουρκία με υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης της Συρία, κάτι που η Ρωσία ποτέ δεν έκρυψε και φανερώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει έξω από το παιχνίδι και Ρωσία-Τουρκία μιλάνε μεταξύ τους.

Όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε οικονομικό οι ΗΠΑ έχουν "εξοριστεί" από τη Τουρκία και η μόνη σωτηρία για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας, είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, αφού ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επθυμεί διακαώς να συναφθούν συμφωνίες με την ανατολική υπερδύναμη, σε τουρκική λίρα.

Επιπλέον, μη ξεχνάμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αυτός που προειδοποίησε τον περασμένο Ιούλιο τον Τούρκο ομόλογο του για την απόπειρα δολοφονίας του στην προσπάθεια του πραξικοπήματος. Είτε χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, είτε με εξελιγμένος τεχνολογικούς τρόπους, ο Πούτιν ξέρει τι συμβαίνει στη Τουρκία και κρατάει τη χώρα στα χέρια του.

Ο Ερντογάν βρίσκεται "¨γονυπετής" και τρέμει μην χάσει την εύνοια του Ρώσου προέδρου. Τελευταίο περιστατικό ήταν με τις δηλώσεις που έκανε ο ηγέτης της Τουρκίας για την επιχείρηση "Ευφράτη" στη Συρία, με σκοπό την ανατροπή του Άσαντ, δηλώσεις που πήρε αμέσως πίσω όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του και την απογοήτευση του.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου