Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Α/ΓΕΕΘΑ!

 

Δεν ησυχάζουν οι Τούρκοι: στα Ίμια με πυραυλάκατο ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ!  Άρωμα πολέμου: Ξύπνησαν μνήμες από τη νύχτα των Ιμίων το πρωί της Κυριακής-Τουρκική πρόκληση έλαβε χώρα χθες Κυριακή στα Ίμια, με πυραυλάκατο στην οποία επέβαινε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, να περιπλέει τις βραχονησίδες.

Η πρόκληση σημειώθηκε το πρωί, και την πυραυλάκατο συνόδευαν φουσκωτά ταχύπλοα τύπου, με Τούρκους καταδρομείς.

Επί του σημείου έσπευσε η ελληνική κανονιοφόρος «Κραταιός» και σκάφη του Λιμενικού, και μετά από τη μετάδοση των σχετικών μηνυμάτων οι Τούρκοι αποχώρησαν με κατεύθυνση προς την Αλικαρνασσό.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ έχει ως εξής:
Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.
Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού.

Στο συμβάν αναφέρθηκαν και τουρκικά ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για ένταση στην περιοχή.Όπως μετέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή του πως τελικά ο Ακάρ πέταξε μετά πάνω από τα Ίμια με ελικόπτερο.

Σημειώνεται πως αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση, ενώ υπενθυμίζεται πως τη δυσαρέσκεια της γείτονος έχει προκαλέσει και η απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Το τουρκικό ΓΕΣ για την πρόκληση στα Ίμια: Δρούμε πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη.Σε επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο στρατηγός Ακάρ, τονίζει σε δήλωσή του πως ο Τουρκικός Στρατός δρα πάντα με βάση τη φιλία και την ειρήνη για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

"Η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και του έθνους μας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται" δήλωσε επίσης, ο Τούρκος στρατηγός.

Στη ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως ο Χουλούσι Ακάρ, πριν μεταβεί στην περιοχή των Ιμίων με πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, είχε επιθεωρήσει νωρίτερα τη ναυτική βάση Aksar.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου