Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

«ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΡΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΣΟΥΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»

 

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που μάχεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η φάση περικύκλωσης-απομόνωσης της Ράκα, τη ντε φάκτο πρωτεύουσας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Να προστεθεί εδώ ότι κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός δήλωσε πρόσφατα στο Associated Press ότι τόσο η Μοσούλη όσο και η Ράκα θα έχουν απελευθερωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Στις 4 Φεβρουαρίου οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων δημοκρατικών, ξεκίνησαν την τρίτη φάση της επιχείρισης Οργή του Ευφράτη που αποσκοπεί στην περικύκλωση και απελευθέρωση της κατεχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος πόλης Ράκα στη βόρεια Συρία.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στη φάση απομόνωσης και προσέγγισης της πόλης [σ.σ. σφίγγουν τον κλοιό]. Αυτό είναι βασικό μέρος της εκστρατείας. Συνεργαζόμαστε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τη Συριακή Αραβική Συμμαχία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού, Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

«Η Ράκα είναι μια πόλη που ο εχθρός χρησιμοποιεί και για δράσεις στο εξωτερικό, λοιπόν αυτό που μπορούμε να αναμένουμε είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η απομόνωση [περικύκλωση] της πόλης και τότε θα αποφασίσουμε για τη στιγμή που θα εισέλθουμε σε αυτήν», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε την ακριβή χρονική στιγμή της έναρξης της πολιορκίας της πόλης, αλλά πιστεύουμε ότι εξαιρετική πρόοδος έχει συντελεστεί και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τον εχθρό σε πολλά μέτωπα», είπε. Επιπλέον σημείωσε ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού ότι το Ισλαμικό Κράτος πιέζεται σε πολλά μέτωπα τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

«Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι ότι καθώς η Ράκα απομονώνεται, ο εχθρός επίσης πιέζεται στην Αλ Μπαμπ. Πιέζεται από τις καθεστωτικές και ρωσικές δυνάμεις στη Ντέιρ Αλ Ζουρ και σε άλλες περιοχές τριγύρω στη Συρία. Είναι εντελώς πολιορκημένοι στη Μοσούλη. Λοιπόν, αυτό που βλέπουμε είναι έναν εχθρό να πιέζεται όπου κι εάν βρίσκεται. Έχουν πολλά προβλήματα να λύσουν σε κάθε δεδομένη στιγμή», είπε.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αντιμετωπίζουν ελαφρά αντίσταση από το Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα. «Γύρω από τη Ράκα, οι αεροπορικές επιδρομές του Συνασπισμού συνεχίζονται (…) καθώς τα χτυπήματα προκαλούν απώλειες σε μαχητές και πόρους. Οι πιο πρόσφατοι στόχοι συμπεριλαμβάνουν τούνελ, αποθήκες όπλων, διοικητικά κέντρα και οχήματα που έχουν μετατραπεί σε βόμβες [για επιθέσεις αυτοκτονίας]», κατέληξε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου