Διαπραγματεύσεις για έναν οδικό χάρτη, που θα έχει ως σκοπό την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ξεκινούν το Κίεβο και εκπρόσωποι του Οργανισμού. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον σκοπό αυτό έως το 2020.
Μιλώντας πλάι στον Ποροσένκο, κατά την επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία προμήθευσε την Ουκρανία με νέο εξοπλισμό, προκειμένου να αποκαλύψει τους δράστες της κυβερνοεπίθεσης που έπληξε τη χώρα τον Ιούνιο και επεκτάθηκε σε όλον τον κόσμο.
«Η Ουκρανία έχει ορίσει σαφώς το πολιτικό μέλλον της και το μέλλον στη σφαίρα της ασφάλειας», δήλωσε ο Ποροσοένκο στους δημοσιογράφους. Και συνέχισε: «Σήμερα δηλώσαμε σαφώς ότι θα αρχίσουμε μια συζήτηση για ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη και οι προτάσεις μας για μια τέτοια συζήτηση έγιναν δεκτές με ευχαρίστηση».
Η Ουκρανία, που βρίσκεται στα… μαχαίρια με τη Ρωσία, ενέκρινε τον Ιούνιο έναν νόμο που θέτει ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν σε μια σύνοδο κορυφής το 2008, πως η Ουκρανία θα γίνει μια μέρα μέλος της. Η χώρα συμμετέχει ήδη με στρατεύματα σε αποστολές του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένης εκείνης στο Αφγανιστάν.
Ένα σχέδιο για επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα σημαίνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε στόχους για πολιτικές, και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας, και θα πρέπει να υποβάλλει εθνικά σχέδια κάθε χρόνο για να επιδείξει πρόοδο. Αλλά, υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι κανόνες του ΝΑΤΟ λένε πως τα κράτη που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη, πρέπει να «διευθετήσουν τις διεθνείς διαμάχες τους με ειρηνικά μέσα», κάτι που σημαίνει πως η Ουκρανία θα πρέπει να επιλύσει τη διένεξη στο Ντονμπάς - μια εξέγερση φιλορωσικών δυνάμεων - που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.
Η συνάντηση του Ποροσένκο με τον Στόλτενμπεργκ πραγματοποιήθηκε την επομένη της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, στο Κίεβο. Με τον τελευταίο να τονίζει πως η Ρωσία πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση, σταματώντας τη βία στην ανατολική Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου