Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ EUROGROUP

 

Γιατί η κυβέρνηση μελετά σοβαρά «εκλογική στροφή» υπό την απειλή των βαρύτατων μέτρων του Ιανουαρίου.Τις εκλογές πιο κοντά από ποτέ φέρνουν οι εξελίξεις στο τελευταίο Eurogroup.

Η τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης, ότι θα καταφέρει να μεταθέσει τα πολύ δύσκολα μέτρα του 2019, που περιλαμβάνουν δραματικές περικοπές στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου και δραστικές περικοπές δαπανών, απέτυχαν.

Παρά τα όσα υποσχόταν η κυβέρνηση κι άφηναν να εννοηθούν διάφοροι υπουργοί, οι θεσμοί κράτησαν άκαμπτη στάση στο Eurogroup και απαίτησαν την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων στην τεχνική συμφωνία. 

Υπό την αυστηρή «μπότα» της Γερμανίας και του νέου υπουργού οικονομικών της χώρας, οι θεσμοί επιβάλλουν να εφαρμοστούν τα μέτρα χωρίς αναβολές.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα είναι πολύ οδυνηρή, ιδίως για τους συνταξιούχους. Τα μέτρα αυτά είναι σκληρότερα από όλα τα πακέτα στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο.

Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση που θα τα εφαρμόσει θα είναι τεράστιο. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι μεγαλύτερο κι από αυτό που δέχθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου κι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, αφήνοντας το κόμμα του κατεστραμμένο.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις και αναλύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται επί του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο εκλογών πριν από τον Ιανουάριο του 2019.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά προβληματισμένα για το μεγάλο πολιτικό κόστος και θεωρούν επιβεβλημένη την πρόωρη κήρυξη των εκλογών. 

Θεωρούν αδιανόητο το να ριψοκινδυνεύσουν την πολιτική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία 6 έως 8 μήνες παραπάνω. Εκτιμούν ότι η εφαρμογή των μέτρων.

Τα οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, θα μπορούσε να διακινδυνεύσει ακόμα και την πολιτική ύπαρξη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ θυμούνται το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα κραταιό, πανίσχυρο, με τεράστια εκλογική βάση, που σάρωνε στις εκλογές όλη τη μεταπολίτευση.

Με την εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών μέτρων, που επέβαλε η Τρόικα στον Γιώργο Παπανδρέου, το κόμμα κατέρρευσε δημοσκοπικά. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, υπό την πίεση της λαϊκής αγανάκτησης και τις τεράστιες απώλειες σε ψηφοφόρους εξ αριστερών του κυρίως, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία. Και το κόμμα του έπεσε στην ανυποληψία κι έγινε μισητό για πάρα πολλούς Έλληνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, επί Γιώργου Παπανδρέου. Κι όμως- σε μια αντιστροφή των καταστάσεων και της ιστορίας- είναι πιθανό να υποστεί ακριβώς την ίδια εκλογική συντριβή.

Γι’ αυτό και πολλοί εντός του κόμματος παρακινούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βιαστεί για εκλογές, όσο το δυνατόν ταχύτερα. Για να μη γίνει ο νέος Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου