Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΟΙ ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ F-35

 

“Πάγος” στην Τουρκία! Οι δύο λόγοι για τους οποίους η Αμερικανική βουλή απαγόρευσε την παράδοση του F-35.

Πλήρη ανατροπή των αμερικανοτουρκικών σχέσεων συνιστά η απόφαση. Πάγωσε ο Ερντογάν και η υπόλοιπη τουρκική ηγεσία από την απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να απαγορεύσει την παράδοση του F-35 στην Άγκυραεξέλιξη που φέρνει την πλήρη ανατροπή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφασην είναι δύο: η απόφαση του Ερντογάν να αγόρασε τους S-400  από τον Πούτιν και  η συνέχιση της κράτησης Αμερικανού πάστορα  από τους Τούρκους.

Καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή ήταν ο  ρόλος του  λόμπι  των Ελλήνων και Ισραηλινών που έκαναν πραγματική εκστρατεία στο Κογκρέσο για να περάσει η απαγόρευση.

Το “πάγωμα” ισχύει μέχρι να συνταχθεί έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή μια συμπαραγωγός χώρα του F-35 η Τουρκία, δεν μπορεί να τα παραλάβει.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει βεβαίως ότι η χώρα του θα παραλάβει τελικά τα αεροσκάφη. Είναι ένα σενάριο που έχει βάση αν και μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλα είναι πιθανά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου