Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΛΕΥΚΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις μεταξύ των λευκών σε περισσότερες από τις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας ένα κοντινό μέλλον στο οποίο οι λευκοί δεν θα είναι πια η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού, όπως αναφέρει αναλυτικό ρεπορτάζ των «New York Times». 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής, οι λευκοί ενδέχεται να πέσουν κάτω από το 50% του πληθυσμού γύρω στο 2045, μια σχετικά αργή μεταβολή που συντελείται εδώ και χρόνια. 

Ομως μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι σήμερα περισσότεροι λευκοί πεθαίνουν παρά γεννιούνται σε 26 Πολιτείες (από 17 Πολιτείες πριν από δυο χρόνια) και η αλλαγή στο δημογραφικό προφίλ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη πιο νωρίς.

«Συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι πιστεύαμε» αναφέρει ο Ροτζέλιο Σάεντζ, δημογράφος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, η οποία εξετάζει την περίοδο 1999-2016, με στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο ίδιος δήλωσε τόσο έκπληκτος από τα ευρήματα, που αρχικά νόμιζε πως επρόκειτο για λάθος.

Η τάση αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου δύο δεκαετίες σε κάποιες Πολιτείες με γερασμένους λευκούς πληθυσμούς, όπως η Πενσιλβάνια και η Δυτική Βιρτζίνια. Ωστόσο, τα ποσοστά γονιμότητας είχαν μειωθεί δραστικά μετά τη Μεγάλη Υφεση, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας των λευκών που δεν είναι ισπανόφωνοι αυξάνονται, κυρίως λόγω των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών. 

Αυτό κατέστησε τη δημογραφική αλλαγή πιο γρήγορη και σήμερα ο κατάλογος των Πολιτειών όπου οι θάνατοι μεταξύ λευκών ξεπερνούν τις γεννήσεις περιλαμβάνουν τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο.

Η αλλαγή αυτή έχει ευρύτερες συνέπειες στην ταυτότητα, στην πολιτική και στην οικονομική ζωή της χώρας, μετατρέποντας μια ως επί το πλείστον κοινωνία λευκών baby boomers σε ένα πολυεθνικό και φυλετικό μωσαϊκό. Η πλειοψηφία των νέων Αμερικανών είναι ήδη μη λευκή και μοιάζει λιγότερο με τις παλαιότερες γενιές.

Στην Καλιφόρνια, συγκεκριμένα, το 52% όλων των παιδιών ζει σε οικογένεια με τουλάχιστον έναν γονιό μετανάστη, σύμφωνα με τον καθηγητή Σάεντζ.

Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία, για πρώτη φορά παρατηρείται μείωση του συνολικού πληθυσμού των λευκών. Η πτώση είναι εν τούτοις μικρή, μόλις 0,02%, δηλαδή 31.516 άτομα το περασμένο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου