Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε ήδη ένα χρόνο και πλέον πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Wirecard και χρεοκοπήσει η εταιρεία ότι ενδεχομένως η τελευταία να είχε αναμειχθεί σε χειραγώγηση της αγοράς. Ειδικότερα, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας, BaFin, είχε ενημερώσει πέρυσι τον Φεβρουάριο τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς ότι «η Wirecard εθεωρείτο ύποπτη για παραβιάσεις κανόνων, που απαγορεύουν τη χειραγώγηση της αγοράς».
Τα σχετικά αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg και νωρίτερα είχε δει το φως της δημοσιότητας στα γερμανικά ΜΜΕ. Ο κ. Σολτς ενημερώθηκε ότι η Αρχή θα διεξαγάγει έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο.
Ο Ολαφ Σολτς έρχεται και αρνείται κάθε άμεση ανάμειξη στην υπόθεση.
Ωστόσο, στα μέσα στης εβδομάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γεργκ
Κούκιες επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι στα τέλη του 2019 ο κ. Σολτς είχε
συναντήσει δύο φορές τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Wirecard, Μάρκους Μπράουν.
Το έγγραφο που παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής, το βράδυ της Πέμπτης, οξύνει την ήδη έντονη αντιπαράθεση που αφορά την αιφνίδια διάλυση της Wirecard. Ηταν η αγαπημένη των αγορών και μια ιστορία επιτυχίας στον κλάδο της ψηφιακής διαδικασίας πληρωμών στη χώρα και στην Ευρώπη εν γένει.
Το ότι ο Ολαφ Σολτς είχε γνώση των υπονοιών για την εταιρεία δημιουργεί ακόμη ισχυρότερες πιέσεις στον Σοσιαλδημοκράτη αξιωματούχο με το υψηλότερο αξίωμα στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Εν τω μεταξύ, η ίδια η καγκελάριος έλαβε τις αποστάσεις της από την υπόθεση, δηλώνοντας ότι «την ευθύνη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα έχει ο Ολαφ Σολτς».
«Το ποιες πληροφορίες είχε το
υπουργείο και ποια χρονική στιγμή θα τις αποκαλύψει, η καγκελάριος εκτιμά πως
αυτό είναι και σωστό και καλό», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της
καγκελαρίου, Μαρτίνα Φίετς. Χωρίς να επισημαίνει ότι ο κ. Σολτς έχει την πλήρη
εμπιστοσύνη της Αγκελα Μέρκελ, προσέθεσε πως «εκείνη συνεργάζεται καλή τη
πίστει με όλα τα μέλη της κυβέρνησής της».
Η υπόθεση της Wirecard, μιας από τις εταιρείες των οποίων οι μετοχές συναπαρτίζουν τον δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αποτελεί αισχύνη για τη χώρα. Τον Ιούνιο αποκάλυψε ότι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ένα τέταρτο του ισολογισμού της, δεν υφίστατο. Μετά ξεκίνησε μια διαδικασία επίρριψης ευθυνών μεταξύ τραπεζών, ελεγκτικών εταιρειών και αρμοδίων αρχών, φέρνοντας επίσης στο προσκήνιο και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο γερμανικό σύστημα ελέγχου και εποπτείας των εταιρειών πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
«Πολιτικά είναι ιδιαζόντως προβληματικό ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε ανάμειξη στην υπόθεση σε τόσο πρώιμο στάδιο», υπογραμμίζει ο Ντανιάλ Μπαγιάζ, βουλευτής των Πρασίνων στη γερμανική Βουλή. «Ο Ολαφ Σολτς παρακολουθούσε τη Wirecard και ενδιαφερόταν για τις εξελίξεις σε αυτήν, αλλά ποτέ το ενδιαφέρον του δεν ήταν τέτοιο ώστε να αναλάβει δράση».
Προσέθεσε ακόμη πως το υπουργείο δεν κατόρθωσε να διασαφηνίσει τον ρόλο τους, τονίζοντας πως πιθανώς να ζητήσει ο ίδιος τη διενέργεια ερευνών από τη Βουλή. Τέλος, επισημαίνεται πως δριμεία κριτική δέχεται και η BaFin, η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, επειδή φαίνεται να εστίαζε την προσοχή της στους επενδυτές, που επικαλούνταν παρατυπίες στη Wirecard και στοιχημάτιζαν εις βάρος της μετοχής της, παρά στα πεπραγμένα της ίδιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου