Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΑΙΧΜΕΣ ΛΑΒΡΟΦ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σε αναγνώριση του γεγονότος ότι η Ελλάδα αποτελεί εκ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που δεν επιθυμεί ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά και σε ρητή αναφορά για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης και της αμερικανικής παρουσίας εκεί, προχώρησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος, μάλιστα, στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, την οποία και χαρακτήρισε ως «πολύ καλή».

Συγκεκριμένα, ως προς το ζήτημα της αμερικανικής παρουσίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Λαβρόφ με διπλωματικό τρόπο άφησε να φανεί η ενόχληση της Μόσχας. Αφού είπε ότι το συζήτησε με τον ομόλογό του, ο κ. Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, σημείωσε:

«Ναι, θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».

Οι δηλώσεις του κ. Λαβρόφ έρχονται λίγες ημέρες μετά τις αναφορές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχετικά με τη μεταφορά οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, μέσω και του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Ως προς τη γενικότερη στάση της Αθήνας εντός των ευρωατλαντικών δομών, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε τα εξής: «Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. Ομως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα κατ’ αρχήν δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Ελληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκε και στις αμιγώς διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και στην ιστορική διάστασή τους. «Με τους Ελληνες συναδέλφους μας, τον ελληνικό λαό, με την Ελλάδα ως χώρα έχουμε πολύ παλαιές σχέσεις, ιστορικές ρίζες. Θυμόμαστε τον Καποδίστρια, που έγινε πρώτος κυβερνήτης της σύγχρονης Ελλάδας, μετά τη θητεία του στη Ρωσία, στο μέτωπο της εξωτερικής διπλωματίας μάλιστα», είπε ο κ. Λαβρόφ και συμπλήρωσε ότι «πολύ πρόσφατα είχαμε καλές συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια.

Φυσικά συζητήσαμε τα πάντα, και τις διμερείς σχέσεις μας, και τις προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών – οικονομικών, επενδυτικών, πολιτιστικών – ανθρωπιστικών σχέσεων. Είναι, όντως, πλούσιες αυτές οι σχέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, μεταξύ αυτών και στον τομέα της ασφάλειας».Οι δηλώσεις του κ. Λαβρόφ πραγματοποιήθηκαν μετά και το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για το Ουκρανικό στη Βρέστη, όπου καταδικάστηκε η στάση της Μόσχας στο Ουκρανικό. 

Επί τούτω, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει ευθεία απαγόρευση για την παραμονή ξένων στρατιωτικών στο έδαφος της Ουκρανίας». Παρά την απαγόρευση, είπε ο κ. Λαβρόφ, «ξένοι στρατιωτικοί εκεί υπάρχουν και πολλοί. Δεν είναι χιλιάδες, όπως κάποιες φορές από λάθος λένε μερικοί. Αλλά είναι μερικές εκατοντάδες Αμερικανοί, Βρετανοί κ.λπ. Τυπικά δεν υπάρχει απαγόρευση για τον εξοπλισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου