Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 10%

 

Βάσει νόμου που ισχύει σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου που παρέχει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μπορούν κατά το επόμενο έτος από εκείνο που έδωσαν Πανελλήνιες Εξετάσεις, να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ, με βάση τη βαθμολογία που έλαβαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, χωρίς νέα εξέταση. Με αυτό το παιδαγωγικά σωστό μέτρο δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά που πέτυχαν σε κάποια σχολή, είτε να αλλάξουν την αρχική επιλογή τους καταθέτοντας μηχανογραφικό για σχολή διαφορετικού αντικειμένου από αυτό που είχαν αρχικά επιλέξει, ή και για σχολή του αυτού αντικειμένου, που εδρεύει σε  άλλη πόλη.

Και ενώ τα παιδιά μέσω των καθηγητών τους στο λύκειο, αλλά και οι οικογένειες, είναι εξοικειωμένα εδώ και χρόνια με τη δυνατότητα αυτή, ξαφνικά στις αρχές Μαΐου, το υπουργείο Παιδείας, παραβιάζοντας κάθε έννοια αναλογικότητας, ασφάλειας δικαίου και ισονομίας, με μια τροπολογία στο νόμο 4264/2014 αποφάσισε να δώσει για δεύτερη φορά τη δυνατότητα χρήσης του μέτρου στους αποφοίτους του 2012, περικόπτοντας κατά 40% τις θέσεις που προορίζονταν για τους αποφοίτους του 2013. Τα παιδιά αυτά (οι απόφοιτοι του 2013) γίνονται χωρίς νόμιμο λόγο αντικείμενα δυσμενέστερης μεταχείρισης συγκριτικά με τους αποφοίτους του 2012, που ευνοούνται σκανδαλωδώς, αφού έχουν στη διάθεση τους, εκτός από τις θέσεις που τους διατέθηκαν το 2013 και το 40% των θέσεων του 2014.

Η ρύθμιση έχει άρωμα ρουσφετιού σε συγκεκριμένη ομάδα πίεσης. Όπως όλοι ξέρουμε, κάτι τέτοια «ράβε-ξήλωνε», γίνονται προς άγραν πελατών, οι οποίοι, όπως έδειξαν και οι ευρωεκλογές, ενίοτε αποδεικνύονται και αχάριστοι. Στους θιγόμενους απομένει ο δρόμος των δικαστηρίων. Μικρή παρηγοριά, ότι ο εμπνευστής αυτού του απίθανου «μαγειρέματος» κ. Αρβανιτόπουλος βρέθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό εκτός υπουργείου. Ότι ο διάδοχος του θα θελήσει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα  δεν τολμώ φυσικά να το φανταστώ...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου