Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

 

Θα ήθελα να θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα για ένα θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα και που για αυτό χύθηκε αρκετό μελάνι και δηλητήριο. Το θέμα, ο περιβόητος γιατρός του Ευαγγελισμού που δεν χειρούργησε γιατί δεν πήρε φακελάκι. Ξεκαθαρίζω ότι δεν σκοπεύω να υπερασπιστώ την κάθε μορφής παράνομη ενέργεια αλλά να αναδείξω μια άλλη οπτική γωνία. Ο συγκεκριμένος γιατρός-καρδιοχειρουργός για να είναι διευθυντής ας υποθέσουμε ότι είναι σε ηλικία γύρω στα 60. Για να φθάσει ως εκεί χρειάστηκε ως μαθητής να περάσει στη σχολή με την υψηλότερη βαθμολογία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ατελείωτες ώρες διαβάσματος. Να σπουδάσει επί 6 χρόνια στην πιο δύσκολη σχολή. Να κάνει 7 χρόνια ειδικότητα. Εφημερίες, νυχτερινή εργασία, κ.λπ. Να πάει αγροτικό. Προφανώς να κάνει μετεκπαίδευση, να έχει μεταπτυχιακό, διδακτορικό, παρακολουθήσεις συνεδρίων, δημοσιεύσεις, ομιλίες σε συνέδρια κ.λπ. Παρένθεση. 

Τα τελευταία, αν και δεν είναι προαπαιτούμενα, πρακτικά τα έχουν όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί γιατί λόγω μεγάλου ανταγωνισμού δεν διορίζεσαι αλλιώς στο δημόσιο και μάλιστα σε νοσοκομεία των Αθηνών. Ας υποθέσουμε ότι αυτός ο γιατρός στο βασικό του ωράριο τις 22 εργάσιμες ημέρες οφείλει να κάνει 1 bypass την ημέρα δηλαδή 22 bypass τον μήνα. Ο γιατρός αυτός αμείβεται από το κράτος με 1600 ευρώ τον μήνα. 1600/22= 72,72 ευρώ το bypass. Αν αυτό διαρκεί 5 ώρες 72,72/5=14,54 ευρώ η ώρα. Και αυτά όρθιος συνεχώς επί 5 ώρες, με άγχος, με ευθύνη, με κίνδυνο να κολλήσει ένα λοιμώδες νόσημα που μπορεί να έχει ο ασθενής, π.χ. ηπατίτιδα, και επίσης αν ο αγγειοπαθής ασθενής πεθάνει να συρθεί και στα δικαστήρια από τους συγγενείς του.Για τους εργάτες της Μανωλάδας πέρυσι χύθηκαν τόνοι κροκοδείλιων δακρύων. 

Για αυτόν τον άνθρωπο τον επιστήμονα, θα γράψει κανείς κάτι καθώς και για τον άλλο άνθρωπο, τον ασθενή, που ενώ δούλεψε μια ζωή όταν χρειάστηκε κάτι το κράτος τον πέταξε στα σκουπίδια, με έμμεσο πάντα τρόπο. Πολλοί θα βιαστούν να πουν «αν δεν του άρεσαν οι μισθοί ας έφευγε». Τότε ξέρετε ποιοι τελικά θα καταλάμβαναν αυτές τις θέσεις; Οι γιατροί που μόλις θα είχαν τελειώσει την ειδικότητα, που θα είχαν εκπαιδευτεί από λίγο πιο παλιούς από αυτούς. Δηλαδή θνησιμότητα στο bypass 70%. Και γι' αυτόν που θα επιβίωνε ποιότητα ζωής 0. Αυτό είναι που θέλουμε από τη δημόσια υγεία;
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου